Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Sałatka z mango i awokado

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Sałatka z mango i awokado - składniki:
  • sok z 1 cytryny
  • 2 posiekane szalotki
  • 2 łyżeczki czerwonego octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry (rozgniecionych w moździerzu)
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 150 g rukoli lub roszponki
  • 1 mango pokrojone w plasterki
  • 2 awokado (bez pestek oraz obrane i pokrojone w plasterki)
Sałatka z mango i awokado - sposób przygotowania: Robimy sos z soku z cytryny, szalotek, octu winnego, musztardy i kolendry. Powoli wkręcamy w niego oliwę, solimy, pieprzymy do smaku. Częścią sosu polewamy umyte i osuszone liście rukoli, mieszamy, rozkładamy na talerzykach. Dodajemy mango i awokado, skrapiamy resztą sosu. Sałatkę możemy podać samą, możemy też położyć na każdej porcji po kilka ładnych krewetek usmażonych na oliwie z dodatkiem czosnku i świeżych papryczek chilli.

Informacje o Sałatka z mango i awokado

  • Menu dnia

    Menu dnia

    Ostra rukola, słodkie mango oraz maślane awokado tworzą idealne połączenie smaków. Sałatka z mango i awokado Składniki: 1 dojrzałe awokado 1 dojrzałe mango 2 garści rukoli, umytej i osuszonej 2-3 łyżki orzechów włoskich, grubo posiekanych 1 łyżka delikatnej oliwy z oliwek sok z cytryny, do