Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Płonący pieczony omlet

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Płonący pieczony omlet - składniki:
Płonący pieczony omlet - sposób przygotowania: Śliwki, morele i rodzynki zalewamy likierem i odstawiamy na 1-2 godz. Namoczone owoce kroimy w pa-seczki. Żółtka jaj ucieramy z cukrem, a następnie ubijamy mikserem z mlekiem i mąką. Dodajemy roztopione i lekko ostudzone masło, sól, cynamon i pokrojone owoce. Dobrze mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, którą delikatnie łączymy z ciastem. Foremkę do ciasta smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wlewamy do foremki masę jajeczną i wstawiamy do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika. Pieczemy, aż omlet się ładnie przyrumieni (20-30 minut). Wyjmujemy z piekarnika, polewamy spirytusem, zapalamy i płonący podajemy
Hiszpański omlet - ¡O(m)lé!