Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Czekoladki domowej roboty

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (2 głosy)

Czekoladki domowej roboty - składniki:
Czekoladki domowej roboty - sposób przygotowania: Do miski przekładamy mascarpone, cukier puder, cynamon i mieszamy. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do serka. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Gorzką czekoladę łamiemy na kawałki i kilka kawałków rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie za pomocą pędzelka smarujemy nią foremki (najlepiej silikonowe). Tak posmarowane foremki wkładamy na ok 5 minut do lodówki. Wyciągamy foremki z lodówki i czynności powtarzamy jeszcze dwa razy, za ostatnim razem wstawiamy do lodówki na 15 minut. Foremki muszą być dokładnie pokryte, a czekolada dobrze zastygnięta, wówczas napełniamy je nadzieniem z serka i białej czekolady i chłodzimy w lodówce ok 15 minut. Po tym czasie zamykamy foremki resztą rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady. Gotowe chłodzimy min 30 minut. Przechowujemy w lodówce, gdyż nadzienie czekoladki jest płynne.

Informacje o Czekoladki domowej roboty

  • Domowe czekoladki

    Domowe czekoladki

    Wystarczą trzy składniki i nieco wolnego czasu, aby w domowym zaciszu wyczarować czekoladki własnej roboty. Ich smak z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom gorzkiej czekolady. Trufle czekoladowe 400 g dobrej jakości gorzkiej czekolady 180 ml śmietanki 30-proc. kakao Czekoladę połam i przełó