Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Fale Dunaju oblane czekoladą

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Fale Dunaju oblane czekoladą - składniki:
Fale Dunaju oblane czekoladą - sposób przygotowania: Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodając powoli żółtka, na koniec mleko, mąkę i proszek. Ciasto podzielić na dwie części. Białka ubić na sztywno. 3/4 dodać do jednej części i wymieszać. Rozłożyć na wysmarowaną tłuszczem dużą tortownicę. Do drugiej części dodać pozostałą 1/4 część ubitych białek , kakao i dobrze wymieszać. Nałożyć na jasne ciasto na tortownicę. Na ciasto przed pieczeniem poukładać ósemki jabłek (gęsto). Piec 45 min do 1h w temp 180 stopni. W trakcie pieczenia zrobić masę: Wymieszać budyń w 1 szkl. mleka, dodać krupczatkę, żelatynę i cukier. Wlać do gotującej się drugiej części mleka. Ostudzić. Ubić śmietanę na sztywno. Dodawać do niej przygotowany ostudzony budyń. Masę wyłożyć na ostudzone ciasto. Na koniec czekolada :). Czekoladę rozpuścić w garnku w kąpieli wodnej, do rozpuszczonej dodać śmietanę . Polać wierzch ciasta, na masę.