Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Herbatnikowy biszkoptowiec bez pieczenia

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (7 głosów)

Herbatnikowy biszkoptowiec bez pieczenia - składniki:
Herbatnikowy biszkoptowiec bez pieczenia - sposób przygotowania: Zaczynamy od zrobienia czekoladowego budyniu który będzie bazą naszego ciasta. Do większego garnka wlewamy 2 szklanki mleka. Dodajemy cukier i cukier waniliowy - podgrzewamy. W osobnej miseczce mieszamy żółtka, obie mąki i resztę mleka. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki. Gdy mleko z cukrem zaczyna wrzeć wlewamy do niego mieszaninę jajeczno mączną i energicznie mieszamy. Masa zacznie gęstnieć. Zdejmujemy z ognia i dodajemy pokruszoną czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia i wynosimy budyń aby przestygł (na wierzchu warto położyć folie spożywczą aby nie utworzył się kożuch). Gdy budyń jest już zimny, miksujemy na puch margarynę i stopniowo go do niej dodajemy. Brytfankę wykładamy folią spożywczą. Na spód układamy herbatniki (nie powinny się stykać - napęcznieją od kremu) na które wędruje część kremu. Czynność powtarzamy kilkakrotnie, w zależności od upodobania:). Powinno być to około 4-5 warstw. Na wierzchu wykańczamy kremem który obsypujemy wiórkami czekoladowymi. Ciasto wkładamy do lodówki minimum na 24h. Po tym czasie jest idealne.