Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Pierogi z kapustą i grzybami oraz wędzonymi śliwkami w cieście szpinakowym, polane sosem śliwkowym
Pierogi z kapustą i grzybami oraz wędzonymi śliwkami w cieście szpinakowym, polane sosem śliwkowym - składniki:
Pierogi z kapustą i grzybami oraz wędzonymi śliwkami w cieście szpinakowym, polane sosem śliwkowym - sposób przygotowania:
Przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli, wodę, wbij jajko. Zagnieć dodając przesmażony wcześniej szpinak i wyrób jednolite ciasto. Podziel na kilka kawałków, każdy wałkuj cienko i wykrawaj z niego krążki o średnicy ok 5 cm. Kapustę kiszoną - jeżeli jest bardzo kwaśna - należy wypłukać w wodzie i odcisnąć, posiekać, wrzucić do garnka ,podlać 0,5 szklanki wody i 3 łyżkami oleju, dusić. Cebulę przesmażyć na oleju, aby się zeszkliła, połowę wrzucić do kapusty. Na resztę cebuli wrzucić posiekane drobniutko lub zmielone w maszynce namoczone wcześniej grzyby i lekko przysmażyć.Wywar z grzybów dodawać po troszku do gotującej się kapusty. Dodać grzyby, pokrojone śliwki - posolić i popieprzyć. Dusić ok.1-1,5 godziny (długość gotowania zależy od kiszonej kapusty), aż będzie miękka. Na środek krążka nakładaj farsz. Składaj na pół i dokładnie zlepiaj brzegi. Ugotuj. Śliwki i rodzynki namoczyć w wodzie ok. 30 minut. Z masła i mąki zrobić złotą zasmażkę i rozprowadzić zimnym bulionem. Zagotować stale mieszając, aby nie porobiły się grudki. Dodać śliwki, rodzynki wraz z wodą, w której się moczyły, ocet, cukier, liść laurowy i pieprz. Gotować do miękkości śliwek, a następnie wyjąć liść laurowy. Całość zmiksować, podgrzać i polać pierogi.
- Ciasto:
- mąka - 350 g
- sól - szczypta
- woda - 1/2 szkl.
- jajko - 1 sztuka
- szpinak - 200 g
- Farsz:
- suszone grzyby - 80 g
- wędzone śliwki - 20 g
- kiszona kapusta - 750 g
- sól i pieprz
- oliwa - 2 łyżki
- cebula - 1 duża
- jarzynka - 1 łyżeczka
- Sos:
- suszone śliwki - 100 g
- rodzynki - 4 łyżki
- szklanka zimnego bulionu
- masło - 2 łyżki
- mąka - 2 płaskie łyżki
- ocet winny - 3 łyżki
- cukier - łyżka
- liść laurowy
- pieprz
- sól
4 sposoby na zawijanie pierogów
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki