Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pierogi z kapustą i grzybami oraz wędzonymi śliwkami w cieście szpinakowym, polane sosem śliwkowym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pierogi z kapustą i grzybami oraz wędzonymi śliwkami w cieście szpinakowym, polane sosem śliwkowym - składniki:
Pierogi z kapustą i grzybami oraz wędzonymi śliwkami w cieście szpinakowym, polane sosem śliwkowym - sposób przygotowania: Przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli, wodę, wbij jajko. Zagnieć dodając przesmażony wcześniej szpinak i wyrób jednolite ciasto. Podziel na kilka kawałków, każdy wałkuj cienko i wykrawaj z niego krążki o średnicy ok 5 cm. Kapustę kiszoną - jeżeli jest bardzo kwaśna - należy wypłukać w wodzie i odcisnąć, posiekać, wrzucić do garnka ,podlać 0,5 szklanki wody i 3 łyżkami oleju, dusić. Cebulę przesmażyć na oleju, aby się zeszkliła, połowę wrzucić do kapusty. Na resztę cebuli wrzucić posiekane drobniutko lub zmielone w maszynce namoczone wcześniej grzyby i lekko przysmażyć.Wywar z grzybów dodawać po troszku do gotującej się kapusty. Dodać grzyby, pokrojone śliwki - posolić i popieprzyć. Dusić ok.1-1,5 godziny (długość gotowania zależy od kiszonej kapusty), aż będzie miękka. Na środek krążka nakładaj farsz. Składaj na pół i dokładnie zlepiaj brzegi. Ugotuj. Śliwki i rodzynki namoczyć w wodzie ok. 30 minut. Z masła i mąki zrobić złotą zasmażkę i rozprowadzić zimnym bulionem. Zagotować stale mieszając, aby nie porobiły się grudki. Dodać śliwki, rodzynki wraz z wodą, w której się moczyły, ocet, cukier, liść laurowy i pieprz. Gotować do miękkości śliwek, a następnie wyjąć liść laurowy. Całość zmiksować, podgrzać i polać pierogi.
4 sposoby na zawijanie pierogów