Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Profiterolki z masą serowo-łososiową
Profiterolki z masą serowo-łososiową - składniki:
Profiterolki z masą serowo-łososiową - sposób przygotowania:
Ciasto: Mleko zagotowujemy z wodą, masłem i solą. Kiedy zawrze, natychmiast zdejmujemy je z ognia i wsypujemy przesianą mąkę. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Garnek stawiamy na ogniu i przez 3-4 minuty energicznie mieszamy, tak aby część wody wyparowała. Gdy masa będzie przypominała gęste purée ziemniaczane całość przekładamy do miski i miksujemy na małych obrotach miksera około minuty. Gdy trochę ostygnie, dodajemy (po jednym) jajka. Stopniowo ucieramy mikserem, aż masa stanie się jednolita i błyszcząca. Blachę smarujemy masłem, posypujemy mąką i kładziemy przygotowane ciasto małą łyżeczką lub wyciskamy z tuby do kremów wielkość orzecha włoskiego, każdą porcję w odległości ok. 5 cm od siebie. Wstawiamy do gorącego piekarnika (200 st. C) i pieczemy ok. 30 minut, nie otwierając przez pierwsze 20 min. Potem sprawdzamy czy rosną i dopiekamy do złotego koloru. Przestudzone przekrawamy na pół i nadziewamy nadzieniem.
Pasta serowo-łososiowa: Łososia pokroić na kawałki. Ser wymieszać z posiekanymi orzechami, pieprzem i koperkiem, dodać pokrojonego na kawałki łososia. Profiterolki smarować pastą. Zamknąć drugim kawałkiem ptysiowego ciasta.
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki