Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Profiterolki z masą serowo-łososiową

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Profiterolki z masą serowo-łososiową - składniki:
Profiterolki z masą serowo-łososiową - sposób przygotowania: Ciasto: Mleko zagotowujemy z wodą, masłem i solą. Kiedy zawrze, natychmiast zdejmujemy je z ognia i wsypujemy przesianą mąkę. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Garnek stawiamy na ogniu i przez 3-4 minuty energicznie mieszamy, tak aby część wody wyparowała. Gdy masa będzie przypominała gęste purée ziemniaczane całość przekładamy do miski i miksujemy na małych obrotach miksera około minuty. Gdy trochę ostygnie, dodajemy (po jednym) jajka. Stopniowo ucieramy mikserem, aż masa stanie się jednolita i błyszcząca. Blachę smarujemy masłem, posypujemy mąką i kładziemy przygotowane ciasto małą łyżeczką lub wyciskamy z tuby do kremów wielkość orzecha włoskiego, każdą porcję w odległości ok. 5 cm od siebie. Wstawiamy do gorącego piekarnika (200 st. C) i pieczemy ok. 30 minut, nie otwierając przez pierwsze 20 min. Potem sprawdzamy czy rosną i dopiekamy do złotego koloru. Przestudzone przekrawamy na pół i nadziewamy nadzieniem. Pasta serowo-łososiowa: Łososia pokroić na kawałki. Ser wymieszać z posiekanymi orzechami, pieprzem i koperkiem, dodać pokrojonego na kawałki łososia. Profiterolki smarować pastą. Zamknąć drugim kawałkiem ptysiowego ciasta.