Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Świąteczna tarta do czerwonego barszczu

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Świąteczna tarta do czerwonego barszczu - składniki:
Świąteczna tarta do czerwonego barszczu - sposób przygotowania: Ciasto: Na stolnicę wysypujemy mąkę, sól, dodajemy zimne masło i siekamy wszystko nożem. Dodajemy wodę i bardzo szybko i dokładnie zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części. Jedna może być minimalnie większa. Owijamy folią i schładzamy 3h w lodówce. Po tym czasie większą część ciasta wałkujemy (można pomiędzy arkuszami folii) i wykładamy nim formę do tarty. Włożyć do lodówki na czas przygotowania nadzienia. Nadzienie: Kapustę posiekać, przełożyć do garnka, dodać ziele, liść laurowy oraz tymianek, zalać wodą (zostawiając miejsce na wino i wodę z grzybów) i zagotować. Owoce zalać winem i odstawić na 30 min. Grzyby zalać zimną wodą i odstawić na 30 min. Po tym czasie odcedzić namoczone składniki, pokroić na mniejsze kawałki i wraz z płynami, w których się moczyły, dodać do gotującej się kapusty. Całość gotować ok. 1h. Po wystudzeniu odcedzić kapustę z nadmiaru wody, przełożyć do miski, usunąć ziele i liście. Zeszklić na maśle cebulę i dodać do farszu. Całość należy dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Przygotowane nadzienie wyłożyć na formę do tarty. Wyjąć z lodówki mniejszą część ciasta i rozwałkować. Wyciąć okrąg tak aby przykrył tartę. Przy pomocy małej szklanki i kieliszka wykroić w cieście kilka kółek, raz większe raz mniejsze i takim "podziurawionym" ciastem przykryć wierzch tarty. Można go posmarować jajkiem roztrzepanym z wodą. Tartę należy piec w rozgrzanym do 180 stp. piekarniku przez ok. 40 min. Tartę podawać na ciepło lub na zimno w towarzystwie klasycznego wigilijnego czerwonego barszczu. Tarta kroi się najlepiej nożem z piłką i moim zdaniem jest najlepsza na ciepło.
Tarta podwójnie buraczana z serem feta