Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Knysze z ziemniakami i serem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Knysze z ziemniakami i serem - składniki:
Knysze z ziemniakami i serem - sposób przygotowania: Z drożdży, cukru i letniego mleka zrobić zaczyn. Połączyć go z mąką, jajkiem, masłem i solą. Zagnieść ciasto i odstawić na 30 min. w ciepłe miejsce, by wyrosło. Wtedy rozwałkować je na posypanej mąką stolnicy. Wyciąć kwadraty lub koła ok. 10 cm. Nakładać na nie farsz i złączyć na brzegach. Następnie ułożyć na posmarowanej tłuszczem blasze i zostawić na 15-20 min. do wyrośnięcia. Potem posmarować rozbełtanym jajkiem i wstawić do piekarnika. Piec w 200 st. C przez 30 min. Farsz: Zmielić w maszynce do mięsa ser i ugotowane ziemniaki. Dodać drobno posiekaną i przesmażoną na oleju cebulę, sól, pieprz i jajko. Dokładnie wymieszać.