Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Rosopitka - zupa śledziowa

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Rosopitka - zupa śledziowa - składniki:
  • 6 płatów śledzi solonych (wymoczonych przez kilka godzin w wodzie)
  • 6 dużych cebul pokrojonych w kostkę
  • 750 ml śmietany 18%
  • pół litra mleka
  • sól
  • sporo pieprzu
  • świeżo ugotowane ziemniaki - mogą być w mundurkach
Rosopitka - zupa śledziowa - sposób przygotowania: Wymoczone śledzie kroimy na kilkucentymetrowe kawałki, zasypujemy cebulą, zalewamy śmietaną z mlekiem. Odstawiamy na kilka godzin, Doprawiamy przed podaniem. Podajemy ze świeżo ugotowanymi ziemniaczkami.