Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tarta makowa z bezą

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (2 głosy)

Tarta makowa z bezą - składniki:
Tarta makowa z bezą - sposób przygotowania: Ciasto: Z wymienionych wyżej składników zagnieść ciasto w kształt kuli, zawinąć w folię i dać do lodówki na godzinę. Jak najkrócej je wyrabiać, żeby nie ocieplać ciasta. Formę na tartę wysmarować masłem i wyłożyć na nią rozwałkowane ciasto. Ponakłuwać widelcem, a na wierzchu, na pergaminie można wysypać fasolę, żeby ciasto zbyt nie wyrosło. Piec w temp 180 stopni przez 15 minut, zdjąć pergamin z fasolą i piec jeszcze 10 minut. Mak: W garnku zagotować mleko i wówczas dodać mak i wymieszać. Dodać skórkę z cytryny i odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć z cukrem pudrem na małych obrotach, aż powstanie jednolita masa. Dodać wówczas jajko, potem serek homogenizowany, ciągle ucierając dodawać wystudzony mak, a na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia. Beza: Białka ubić na sztywną pianę na małych obrotach. Stopniowo dodawać przesiany cukier i zwiększać obroty. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną. Tartę przestudzić po wyjęciu z piekarnika, wylać na nią przygotowaną masę makową, a następnie bezę. Piec w temp 180 stopni przez ok 20 minut, do momentu aż beza się delikatnie zrumieni.
Tarta podwójnie buraczana z serem feta