Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tort ambasador

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (3 głosy)

Tort ambasador - składniki:
Tort ambasador - sposób przygotowania: Biszkopt. Pieczemy wg uznania. Ja robię z pięciu jajek. Ze wszystkich składników za wyjątkiem masła gotujemy budyń i pozostawiamy go do ostudzenia. Masło ucieramy np. w makutrze i stopniowo dodajemy przestudzony budyń. Następnie masę dzielimy na dwie części. I masa jasna: Do połowy masy dodajemy pokrojone w kostkę ananasy lub brzoskwinie z puszki. II masa ciemna: Do pozostałej masy dodajemy: 3 łyżki kakao, rodzynki, posiekane orzechy, posiekaną czekoladę gorzką (ja daję pół na pół gorzką i mleczną), ewentualnie 2 kieliszki spirytusu. Przełożenie tortu: Biszkopt nasączyć syropem z owoców z puszki. Włożyć w obręcz tortownicy i na nim rozsmarować masę ciemną, później jasną, udekorować owocami i zalać tężejącą galaretką. Przepis z mojego bloga http://magielkuchenny.pl/tort-ambasador,pid,16.html
Błyskawiczny tort limonkowy. Świeży i lekki pomysł na wiosenne słodkości