Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Miodownik Bożonarodzeniowa szopka
Miodownik Bożonarodzeniowa szopka - składniki:
Miodownik Bożonarodzeniowa szopka - sposób przygotowania:
Ciasto: W rondelku rozpuszczamy masło z miodem. W dużej misce łączymy suche składniki- mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę, gałkę muszkatołową i utłuczone w moździerzu ziarno kardamonu. W oddzielnej misce wybijamy jajka, dodajemy cukier i ucieramy na puszystą masę. Powoli stopniowo i naprzemiennie dodajemy do jajek składniki suche, masło połączoną z miodem oraz śmietanę. Dobrze wymieszane ciasto przekładamy na tradycyjną blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto należy rozsmarować równomiernie po całej powierzchni blachy. Pieczemy 13-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, termoobieg. Kiedy ciasto ładnie się zarumieni, a patyczek po wyciągnięciu z ciasta będzie suchy ciasto przekładamy na kratkę i z jeszcze ciepłego ściągamy papier do pieczenia. Ciasto studzimy.
Przez ten czas robimy masę. Cukier zalewamy gorącą wodą, całość zagotowujemy. Dodajemy ocet i miód i gotujemy na średnim ogniu ok. 15 minut, aż uzyskamy dość gęsty syrop. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Białka powinny być w temp. pokojowej. Do tak ubitych białek cały czas miksują powoli, cienkim strumieniem dolewamy gorący syrop miodowy. Tak przygotowaną masę ustawiamy nad kąpielą wodną i cały czas miksujemy do uzyskania gęstej masy- pióra robota muszą ładnie "pisać" po pianie. Zajmie to ok. 5 minut. Po tym czasie miskę ściągamy znad kąpieli wodnej i cały czas miksujemy, do momentu, kiedy masa ostygnie i będzie miała temp. pokojową. Pod koniec dodajemy łyżkę ekstraktu waniliowego. W drugiej misce ucieramy 400 g masła (powinno być w temp. pokojowej). Stopniowo do margaryny dodajemy masę białkowo-miodową. Masa gotowa.
Ciasto wykładamy na blat i dzielimy je na 4 części- pierwsza musi być najszersza- będzie podstawą naszej szopki , druga musi być nieco węższa od pierwszej, trzecia węższa do drugiej, a czwarta od trzeciej. Każdy prostokąt smarujemy najpierw cienką warstwą ulubionego dżemu- ważne, żeby dżem był kwaskowaty. Idealny będzie np. z porzeczek. Na warstwę dżemu wykładamy połowę masy miodowej. Pozostałą częścią masy wyzdobimy i wyrównamy szopkę.
Pierwszy największy prostokąt układamy na ozdobnej paterze-talerzu. Na niego wykładamy nieco węższy prostokąt, na niego pośrodku trzeci kawałek ciasta, a na niego ostatni, najwęższy. Tak powstałą piramidkę- trójkąt wyrównujemy za pomocą pozostałej masy. Na szczycie możemy przymocować gwiazdę Betlejemską wyciętą z tego samego ciasta- wystarczy przed dzieleniem ciasta na prostokąty odciąć paseczek ciasta, z którego za pomocą foremki wytniemy pożądany kształt ozdoby. Z pomocą cukrowych mazaków możemy wyzdobić nasze ciasto. Górę dekorujemy posiekanymi pistacjami. Ciasto podajemy schłodzone. Smacznego!
- Na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 2 łyżki brązowego cukru
- 150 g masła
- 3/4 szklanki płynnego miodu akacjowego
- 150 g kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka ekstraktu z wanilii
- 1 ziarno kardamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- Na masę miodową:
- 250 g cukru
- 125 ml wody
- 1 łyżeczka octu
- 100 g płynnego miodu akacjowego
- 4 białka
- 400 g masła
- łyżka ekstraktu waniliowego
- dodatkowo ulubiony kwaśny dżem do przełożenia
- garść pistacji
- szczypta soli
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki