Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Makowiec

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (2 głosy)

Makowiec - składniki:
Makowiec - sposób przygotowania: Ciasto: Z drożdży, 1 łyżki cukru i odrobiny mleka zrobić rozczyn. Gdy podrośnie dodać do pozostałych składników i dokładnie wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia, a następnie wyrobić. Gdy podrośnie podzielić na dwie części i rozwałkować. Na każdą rozwałkowaną część ciasta nałożyć masę makową i dokładnie zwinąć w rulon. Zawinąć w pergamin, przełożyć do wąskich form i odstawić do wyrośnięcia. Piec w piekarniku przez ok. 40 minut w temp. ok 180 stopni C. Po upieczeniu polukrować lub posypać cukrem pudrem. Masa makowa: Mak sparzyć i zemleć w maszynce o drobnym sitku. Masło roztopić, dodać cukier, miód, mak, bakalie, olejek i żółtka. Dokładnie wymieszać i chwilę podsmażyć Jeśli masa jest za sucha, można dodać odrobinę słodkiego mleka. Białka ubić na sztywno i dodać do przestudzonego maku
Makowiec to dobry pomysł na święta, ale polecamy lepszy: tort makowy z karmelizowanymi orzechami

Informacje o Makowiec

  • Makowiec - zawijany smak Bożego Narodzenia. Jak zrobić makowiec? [PRZEPISY]

    <strong>Makowiec</strong> - zawijany smak Bożego Narodzenia. Jak zrobić <strong>makowiec</strong>? [PRZEPISY]

    Makowiec niezastąpiony podczas świąt Bożego Narodzenia Makowiec to jedno z najpopularniejszych ciast bożonarodzeniowych w Polsce. Inne nazwy makowca to strucla z makiem (strucla makowa) i makownik. Najczęściej spotykany jest makowiec drożdżowy, można jednak zrobić także makowiec na kruchym

  • Makowiec z polewą

    <strong>Makowiec</strong> z polewą

    Świąteczny makowiec Ciasto: 30g drożdży 250ml mleka 200g Cukru DIAMANT 500g mąki 2 jajka (osobno białka i żółtka) 80 g masła szczypta soli 800g masy makowej Polewa: 250g Cukru do polew DIAMANT 25ml zimnej wody lub soku z

  • Szybki przepis na tradycyjny świąteczny makowiec

    Szybki przepis na tradycyjny świąteczny <strong>makowiec</strong>

    Składniki: 1.Gotowe ciasto drożdżowe (możesz również przygotować je we własnym zakresie, według sprawdzonego przepisu; amiętaj, że jeżeli chcesz, aby makowiec był bezglutenowy, należy użyć bezglutenowych zamienników). 2. Bezglutenowa masa makowa HELIO 3. Jajko 4. Dekoracja: Lukier: (1 szklanka

  • Strucla makowa - bo świątecznego makowca zabraknąć nie może! Jak upiec struclę z makiem? [PRZEPISY]

    Strucla makowa - bo świątecznego <strong>makowca</strong> zabraknąć nie może! Jak upiec struclę z makiem? [PRZEPISY]

    Strucla makowa i makowiec - czym się różnią? Strucla makowa to po prostu makowiec. Jednak o ile strucla makowa musi występować w formie rulonu (w końcu sama jej nazwa na to wskazuje), o tyle makowiec niekiedy przybiera kształt zwykłego ciasta pieczonego w blasze. Jak byśmy jej nie nazwali, strucla

  • Amerykańskie nastolatki testują polskie przysmaki. "To może przetrwać wybuch bomby atomowej" [WIDEO]

    Amerykańskie nastolatki testują polskie przysmaki. "To może przetrwać wybuch bomby atomowej" [WIDEO]

    nigdy wcześniej nie miała do czynienia: wafelek Prince Polo, sezamki, kabanosy, kawałek makowca i Delicje. Ich opnie? Różne i nierzadko zaskakujące - przynajmniej dla znających je od dziecka Polaków. Na pierwszy ogień poszedł chyba najbardziej rozpowszechniony na świecie polski wafelek, czyli Prince

  • Mistrz zaskakuje - z wizytą u Kurta Schellera

    Mistrz zaskakuje - z wizytą u Kurta Schellera

    wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 90 stopni i piecz przez 2-3 godziny lub do momentu, aż beza będzie chrupiąca i uzyska ładny kolor. Pomysł na mak Wygląda na to, że poza makowcem nie mamy zbyt wiele pomysłów na wykorzystanie maku. Jeśli

  • Święta we włoskim stylu

    Święta we włoskim stylu

    Każdy z nas bardzo ceni sobie tradycyjną, polską Wigilię w raz z jej 12 potrawami. Oczywiście na stole królują dania rybne, pierogi, barszcz czerwony, a dla łasuchów tradycyjny makowiec. Co roku jednak stajemy przed wyborem menu na naszą kolację. Z jednej strony przygotowujemy

  • Świąteczne pogotowie - jak uniknąć kulinarnych potknięć

    Świąteczne pogotowie - jak uniknąć kulinarnych potknięć

    smażonego By makowiec nie obsechł, ciasto przechowuj w foliowej torebce . Tak zapakowany zachowa świeżość przez całe Święta. By kutia była aromatyczna, przygotuj ją przynajmniej 1 dzień wcześniej i trzymaj w lodówce. Zobacz przepis na struclę z makiem Aby kompot z suszu był bardziej aromatyczny