Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Sałata mieszana

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Sałata mieszana - składniki:
  • garść roszponki
  • garść rukoli
  • garść sałaty strzępiastej
  • 1/2 opakowania serka wiejskiego granulowanego
  • sok z 1/2 cytryny
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oliwy
  • plastry cytryny do dekoracji
Sałata mieszana - sposób przygotowania: Sałaty płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy, najlepiej w wirówce do sałaty. Przekładamy do miski, dodajemy serek, mieszamy. Sok z cytryny mieszamy z solą. Dolewamy oliwę. Powstałym dressingiem polewamy sałatkę. Przed podaniem dekorujemy plastrami cytryny. Rada: Liście sałaty po umyciu i osuszeniu najlepiej porwać. Sałata krojona nożem zmienia smak, a brzegi jej liści ciemnieją.

Informacje o Sałata mieszana

  • Sascha Brandowsky z restauracji Tesoro Del Mar - Plebiscyt 2008

    Sascha Brandowsky z restauracji Tesoro Del Mar - Plebiscyt 2008

    pokrojoną wanilią, rozmarynem i tymiankiem, a następnie wkładamy na 1,5 godz. do piekarnika nagrzanego do 80°C. Sałaty mieszamy i układamy w koszyczku z papieru ryżowego. Robimy winegret, mieszając wszystkie składniki i polewamy nim sałatę. Serwujemy sałatę z sorbetem ogórkowym i letnią konfiturą z

  • Sałatka na grilla - 8 naszych propozycji

    Sałatka na grilla - 8 naszych propozycji

    cytryny, solą i kilkoma kroplami tabasco. Polewamy sosem sałatę, mieszamy i podajemy. Świetnie komponuje się ze świeżym chlebem i dojrzałymi serami. Autor: Teresa Capponi-Borawska. Przepis pochodzi z magazynu "Kuchnia" Altom Salaterka TULIP 79183 Krosno Salaterka ELEGANCE

  • Teatr rozmaitości - specjały z serami francuskimi

    Teatr rozmaitości - specjały z serami francuskimi

    przekrawamy każdą kromkę na 2 trójkąty. Sałaty mieszamy z sosem. Rozkładamy je na talerzach i kładziemy na niej gorące serki, a na brzegach talerzy po 2 kawałki tostów. Zapałeczki (dla 4 osób) arkusz ciasta francuskiego, 150 g

  • O, kurka!

    O, kurka!

    wody, gotujemy 3-4 minuty, wyjmujemy, osączamy. Oba rodzaje sałaty mieszamy z przygotowanym winegretem (jeśli nie zużyjemy całego sosu, podajemy go w sosjerce). Na sałacie układamy jajka w koszulkach, posypujemy boczkiem i kurkami. Podajemy z czosnkowymi grzankami Konfitowanie to metoda