Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ciasto bananowo-orzechowe

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Ciasto bananowo-orzechowe - składniki:
Ciasto bananowo-orzechowe - sposób przygotowania: Ubijamy pianę, pod koniec wsypujemy cukier. Dodajemy: żółtka, oba rodzaje mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i orzechy. Masę przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem. Pieczemy 30 minut w 180°C. Podgrzany dżem rozsmarowujemy na cieście. Rozkładamy na nim połowę pokrojonych i skropionych sokiem z cytryny bananów. Gotujemy budyń, dodajemy rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę. Schłodzoną śmietankę ubijamy, pod koniec dodajemy kakao i cukier puder. Łączymy budyń ze śmietanką. Gęstniejącą masę rozsmarowujemy na owocach, schładzamy. Gdy krem zastygnie, układamy na nim resztę bananów, zalewamy zastygającą galaretką.