Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Ciasto bananowo-orzechowe
Ciasto bananowo-orzechowe - składniki:
Ciasto bananowo-orzechowe - sposób przygotowania:
Ubijamy pianę, pod koniec wsypujemy cukier. Dodajemy: żółtka, oba rodzaje mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i orzechy. Masę przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem. Pieczemy 30 minut w 180°C.
Podgrzany dżem rozsmarowujemy na cieście. Rozkładamy na nim połowę pokrojonych i skropionych sokiem z cytryny bananów. Gotujemy budyń, dodajemy rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę. Schłodzoną śmietankę ubijamy, pod koniec dodajemy kakao i cukier puder. Łączymy budyń ze śmietanką. Gęstniejącą masę rozsmarowujemy na owocach, schładzamy. Gdy krem zastygnie, układamy na nim resztę bananów, zalewamy zastygającą galaretką.
- Biszkopt:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
- 20 g zmielonych orzechów włoskich
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Krem:
- opakowanie budyniu czekoladowego
- po 2 szklanki kremówki i mleka
- 3 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki cukru pudru
- łyżka kakao
- Dodatkowo:
- 2 łyżki dżemu z moreli
- sok z cytryny
- 3/4 kg bananówy galaretka morelowa
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki