Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pasta alla norma

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pasta alla norma - składniki:
Pasta alla norma - sposób przygotowania: Umyte bakłażany kroimy w grube paski. Ricottę także kroimy w paski, najlepiej obieraczką do warzyw. Wlewamy do rondla 5 łyżek oliwy, czekamy, aż się rozgrzeje. Wrzucamy bakłażana, szczyptę soli i podsmażamy przez 10-15 minut. Przewracamy i czekamy, aż puści trochę soku. W tym czasie przygotowujemy sos: wlewamy 5 łyżek oleju na patelnię, wrzucamy ząbek czosnku, a gdy zacznie skwierczeć, wkładamy pomidory. Wsypujemy cukier i gotujemy. Gdy sos nieco odparuje, dodajemy szczyptę soli i podsmażonego bakłażana. Dusimy przez kilka minut. Gotujemy makaron w osolonej wodzie al dente, odcedzamy i dodajemy do bakłażana z sosem. Wszystko mieszamy z oliwą, bazylią z ricottą.
Pasta śniadaniowa z marchewek. Sześciopak wyrabiamy w kuchni!

Informacje o Pasta alla norma

  • Pasta alla norma po mazowiecku

    <strong>Pasta</strong> <strong>alla</strong> <strong>norma</strong> po mazowiecku

    Zapach rozgrzanego pola bazylii oszałamia i wprawia w wakacyjno-kulinarny nastrój. Pierwsza inspiracja jest oczywista - zrobimy pesto alla genovese. Ale szybko przychodzi druga myśl - na obiad zrobimy sobie sycylijski klasyk, czyli pasta alla norma

  • Szałwia w cieście i śpiewająca pasta - wakacje w Toskanii cz. 2

    Szałwia w cieście i śpiewająca pasta - wakacje w Toskanii cz. 2

    gorgonzoli, ale moim zdaniem to smak dla twardzieli. Fot. Shutterstock Mimo upałów nie poddawaliśmy się i jedliśmy makarony. Pasta alla Norma pochodzi z Sycylii, a jego nazwa od opery Belliniego. Ja w swojej wersji nie smażę, ale piekę bakłażany. Do

  • Ser łąką pachnący

    Ser łąką pachnący

    pasta alla Norma. Niestety, ser ricotta, który zdarza mi się kupować w sklepach, nadaje się tylko do gotowania, ale także w tym przypadku można stworzyć z niego coś pysznego. Uwielbiam sos pomidorowy z ricottą do penne lub paccheri. Sekretem są tutaj małe karmelizowane