Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Sałatka z bobu i karczochów
Sałatka z bobu i karczochów - składniki:
Sałatka z bobu i karczochów - sposób przygotowania:
Świeże karczochy obieramy i gotujemy przez chwilę we wrzącej osolonej wodzie, po czym odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Karczochy z zalewy odsączamy na sicie. Odcinamy łodygi, a pąki kroimy na połówki (jeśli są duże, to na ćwiartki). Bób płuczemy, zalewamy wodą i trzymamy na ogniu 4-5 min od zagotowania, po czym również studzimy i obieramy (młody bób można podać w skórce).
Warzywa wkładamy do głębokiej salaterki, dodajemy rukolę i kozi ser pokrojony w duże kawałki. Z podanych składników robimy sos i polewamy nim sałatkę. Na koniec oprószamy ją świeżo zmielonym pieprzem.
- 3 duże lub 6 mniejszych karczochów (mogą być z zalewy)
- 1.5 kg młodego bobu
- 70 g rukoli
- 80 g miękkiego serka koziego
- świeżo zmielony pieprz
- sól
- Sos:
- 4 łyżki oliwy
- łyżka octu winnego
- sól
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki