Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Zapiekanka makaronowa z szynką i zielonym groszkiem
Zapiekanka makaronowa z szynką i zielonym groszkiem - składniki:
Zapiekanka makaronowa z szynką i zielonym groszkiem - sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Mrożony groszek krótko obgotować. Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Szynkę pokroić w kostkę. Jajka, śmietanę i ser wymieszać. Połączyć makaron z warzywami, mięsem i sosem. Doprawić. Wyłożyć do wysmarowanego niewielką ilością oliwy naczynia żaroodpornego. Posypać bułką tartą. Zapiekać około 30-40 minut (do lekkiego zezłocenia wierzchu).
- 250 g makaronu kokardki
- 150 g zielonego groszku konserwowego (lub mrożonego)
- 150-200 g szynki
- 1 niewielka cebula
- 2 ząbki czosnku
- 150 g startego sera żółtego (może być podarta na kawałeczki kulka mozarelli)
- 2 jajka
- 200 ml kwaśnej śmietany
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki bułki tartej
- oliwa
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki