Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i serem
Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i serem - składniki:
Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i serem - sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie (przez około 10-15 minut, tak, aby się nie rozpadały). Wystudzić i pokroić w plasterki, podobnie jak pieczarki i cebulę (można ją również pokroić drobniej). Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać dokładnie ze śmietaną, jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Żaroodporne naczynie wysmarować dokładnie, ale niezbyt grubo, masłem. Zapiekankę układać warstwami: najpierw ziemniaki (tyle, aby przykryć dno), później pieczarki i cebula, a następnie ser ze śmietaną i jajkiem i znów ziemniaki, pieczarki, itd. Najlepiej, aby ostatnią warstwę stanowiły ziemniaki. Wierzch zapiekanki posypać parmezanem. Zapiekać około 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni Celsjusza (do zezłocenia). Podawać na ciepło, posypane posiekanym szczypiorkiem.
- 10 średniej wielkości ziemniaków (około 80 dkg)
- 10 średniej wielkości pieczarek (około 20 dkg)
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 15 dkg miękkiego żółtego sera (na przykład gouda)
- 40 dkg kwaśnej śmietany
- 1 jajko
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 40 g tartego parmezanu oraz szczypiorek do posypania dania
- masło do wysmarowania formy
Ziemniaczana zapiekanka z mięsem. Dla zawsze głodnych
Informacje o Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i serem
-
Menu dnia z lekką zupą i złocistą rybą
oraz można do niej dodać to, co akurat mamy pod ręką lub w nadmiarze. Oprócz pieczarek i cebuli mogą to być np. brokuły, papryka, suszone pomidory, kiełbasa, itp. Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i serem 10 średniej wielkości ziemniaków (około 80 dkg) 10 średniej wielkości pieczarek (około 20
-
Z makaronem, kaszą, ryżem, ziemniakami - sycące ZAPIEKANKI na chłodniejsze dni
. Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i serem 10 średniej wielkości ziemniaków (około 80 dkg) 10 średniej wielkości pieczarek (około 20 dkg) 1 cebula 3 ząbki czosnku 15 dkg miękkiego żółtego sera (na przykład gouda) 40 dkg kwaśnej śmietany 1 jajko szczypta gałki muszkatołowej sól świeżo zmielony
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki