Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Rolada cielęca
Rolada cielęca - składniki:
Rolada cielęca - sposób przygotowania:
Mięso myjemy, osuszamy, głęboko nacinamy wzdłuż, lekko rozbijamy drewnianym tłuczkiem, formując prostokątny płat, skrapiamy sokiem z cytryny. Robimy farsz. Rodzynki myjemy, skrapiamy winem. Cebulę drobniutko kroimy, smażymy na maśle. Dodajemy chleb, bułkę tartą i, mieszając, chwilę razem smażymy, potem zdejmujemy z ognia, wrzucamy skórkę z pomarańczy, zioła, rodzynki oraz jajko, wyrabiamy masę, przyprawiamy do smaku pieprzem i solą. Przygotowany farsz rozsmarowujemy na lekko posolonym płacie mięsa. Roladę ciasno zwijamy, obwiązujemy nitką, smarujemy stopionym masłem wymieszanym z zielem angielskim. Przekładamy do brytfanny, polewamy pozostałym masłem, wstawiamy na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 220°C, następnie zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy 50-60 minut. Podczas pieczenia często skrapiamy sokiem z pomarańczy oraz wytworzonym sosem.
- 1 kg cielęciny
- łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 2 łyżki sklarowanego masła
- łyżka zmielonego ziela angielskiego
- pół szklanki soku z pomarańczy
- sól
- Farsz:
- 2 łyżki rodzynków
- po łyżce sklarowanego masła
- białego wytrawnego wina
- bułki tartej i skórki otartej z pomarańczy
- mała cebula
- pół szklanki startego czerstwego razowego chleba
- po pół łyżeczki suszonego estragonu
- mięty
- bazylii i tymianku
- jajko
- pieprz
- sól
Informacje o Rolada cielęca
-
Menu dnia
. Swój aromat danie zawdzięcza dodatkowi tymianku oraz białego wina. Zobacz przepis na rolady cielęce z szynką Świetny zarówno na ciepło, jak i na zimno. Kawałek cynamonowego placka z jabłkami uprzyjemni popołudniową herbatkę. Placek cynamonowy Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki