Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Rolada cielęca

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Rolada cielęca - składniki:
Rolada cielęca - sposób przygotowania: Mięso myjemy, osuszamy, głęboko nacinamy wzdłuż, lekko rozbijamy drewnianym tłuczkiem, formując prostokątny płat, skrapiamy sokiem z cytryny. Robimy farsz. Rodzynki myjemy, skrapiamy winem. Cebulę drobniutko kroimy, smażymy na maśle. Dodajemy chleb, bułkę tartą i, mieszając, chwilę razem smażymy, potem zdejmujemy z ognia, wrzucamy skórkę z pomarańczy, zioła, rodzynki oraz jajko, wyrabiamy masę, przyprawiamy do smaku pieprzem i solą. Przygotowany farsz rozsmarowujemy na lekko posolonym płacie mięsa. Roladę ciasno zwijamy, obwiązujemy nitką, smarujemy stopionym masłem wymieszanym z zielem angielskim. Przekładamy do brytfanny, polewamy pozostałym masłem, wstawiamy na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 220°C, następnie zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy 50-60 minut. Podczas pieczenia często skrapiamy sokiem z pomarańczy oraz wytworzonym sosem.

Informacje o Rolada cielęca

  • Menu dnia

    . Swój aromat danie zawdzięcza dodatkowi tymianku oraz białego wina. Zobacz przepis na rolady cielęce z szynką Świetny zarówno na ciepło, jak i na zimno. Kawałek cynamonowego placka z jabłkami uprzyjemni popołudniową herbatkę. Placek cynamonowy Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki