Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Łosoś pieczony z pomidorami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Łosoś pieczony z pomidorami - składniki:
  • 500 g pokrojonych na połówki podłużnych pomidorów
  • 1 czubata łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 szklanki dobrej oliwy
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 10 liści świeżej bazylii
  • 12 całych listków oregano i 3 łyżki posiekanych
  • 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 6 filetów z łososia (po 200 g) ze skórą
  • 100 g czarnych oliwek bez pestek pokrojonych na ćwiartki
Łosoś pieczony z pomidorami - sposób przygotowania: Rozgrzewamy piekarnik do 120°C. Pomidory wkładamy do miski, mieszamy z cukrem, 1/2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu. Układamy w żaroodpornej formie stroną przecięcia do dołu. Odlewamy 1-2 łyżki oliwy, resztę podgrzewamy w rondelku. Wkładamy czosnek i smażymy 2 minuty na jasnozłoty kolor. Dodajemy listki bazylii i oregano, polewamy pomidory. Pieczemy 2-2,5 godziny. Pomidory przekładamy na półmisek, a oliwę przecedzamy do miseczki, mieszamy z posiekanym oregano oraz skórką i sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do polania łososia. Zwiększamy temperaturę piekarnika do 250°C. Żaroodporną formę wyściełamy folią aluminiową, układamy w niej filety skórą do dołu. Polewamy czystą oliwą, wcieramy ją w mięso ryby. Solimy. Formę z rybami ustawiamy na górnej półce piekarnika, pieczemy 15 minut. Łososia podajemy z pomidorami i oliwkami, skrapiamy ziołową oliwą.