Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pomidory faszerowane mięsem mielonym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (4 głosy)

Pomidory faszerowane mięsem mielonym - składniki:
Pomidory faszerowane mięsem mielonym - sposób przygotowania: Pomidory dokładnie umyć. Obciąć czubki (uwaga: nie od strony łączenia z gałązką!) i wydrążyć miąższ. Czubki będą jeszcze potrzebne. Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę. Na patel;ni rozgrzać niewielką ilość oleju (nmajlepiej 1-2 łyżki stołowe). Podsmażyć na nim cebulę i czosnek. Dodać mięso i odczekać aż się usmaży (często mieszając). Dodać koncentrat - jeśli będzie zbyt sushe podlać wodą. Doprawić. Jeśli farsz jest zbyt kwaśny można go lekko posłodzić. Pomidory napełnić nadzieniem. Przykryć odciętymi czubkami. Umieścić w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Piec w temperaturze 170-180 stopni Celsjusza przez około 15-20 minut (w zależności od wielkości i grubości ścianek pomidorów).
Faszerowane warzywa - nawPYCHAj im!