Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Mrożony torcik jogurtowy z rabarbarem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Mrożony torcik jogurtowy z rabarbarem - składniki:
Mrożony torcik jogurtowy z rabarbarem - sposób przygotowania: Namaczamy żelatynę w kilku łyżkach wody. Rabarbar rozgotowujemy z cukrem w 1/2 szklanki wody (6-8 minut). Zdejmujemy z ognia, dodajemy rozpuszczoną żelatynę, studzimy, a następnie miksujemy i łączymy z jogurtem. Tak przygotowaną masę zamrażamy - albo w maszynce do lodów, albo w zamrażalniku (jeśli wybieramy drugą opcję, mieszamy masę co 15 minut, aby nie powstały w niej kryształki lodu). Dno tortownicy wysypujemy pokruszonymi herbatnikami i dociskamy je ręką. Na tej warstwie rozsmarowujemy lody rabarbarowe i wyrównujemy powierzchnię. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do zamrażalnika na 2 godziny. Ostrożnie wyjmujemy torcik z formy, pozostawiamy na kilkanaście minut w temperaturze pokojowej - musi zmięknąć, inaczej nie będzie się dobrze kroił. Podzielone na ćwiartki truskawki mieszamy z cukrem i czekamy, aż puszczą sok. Tort dekorujemy bezpośrednio przed podaniem.
Prosty sposób na domowy jogurt. Robi się sam i to bez jogurtownicy