Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Zapiekanka rabarbarowa

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Zapiekanka rabarbarowa - składniki:
Zapiekanka rabarbarowa - sposób przygotowania: Rabarbar kroimy na kawałki. Dusimy z 2 łyżkami wody, cukrem i sokiem z cytryny. Przecedzamy. Sok gotujemy bez pokrywki tak długo, aż zgęstnieje. Mieszamy go z likierem, konfiturą imąką ziemniaczaną, zagotowujemy ponownie. Kawałki rabarbaru zanurzamy w sosie, a potem układamy w wysmarowanej masłem formie. Robimy ciasto: zagotowujemy śmietankę z mlekiem i ziarnami wanilii, zdejmujemy z ognia. Ucieramy żółtka i jajka z cukrem, mieszamy z mąką. Stale mieszając, wlewamy waniliową śmietankę. Rabarbar przykrywamy masą i zapiekamy 20 minut w 180°C. Posypujemy cukrem pudrem i zapiekamy 5 minut, aby wierzch się przyrumienił.