Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Zapiekanka rabarbarowa
Zapiekanka rabarbarowa - składniki:
Zapiekanka rabarbarowa - sposób przygotowania:
Rabarbar kroimy na kawałki. Dusimy z 2 łyżkami wody, cukrem i sokiem z cytryny. Przecedzamy. Sok gotujemy bez pokrywki tak długo, aż zgęstnieje. Mieszamy go z likierem, konfiturą imąką ziemniaczaną, zagotowujemy ponownie.
Kawałki rabarbaru zanurzamy w sosie, a potem układamy w wysmarowanej masłem formie. Robimy ciasto: zagotowujemy śmietankę z mlekiem i ziarnami wanilii, zdejmujemy z ognia. Ucieramy żółtka i jajka z cukrem, mieszamy z mąką. Stale mieszając, wlewamy waniliową śmietankę. Rabarbar przykrywamy masą i zapiekamy 20 minut w 180°C. Posypujemy cukrem
pudrem i zapiekamy 5 minut, aby wierzch się przyrumienił.
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki