Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Kolorowe szaszłyki
Kolorowe szaszłyki - składniki:
Kolorowe szaszłyki - sposób przygotowania:
Opłukane i osuszone filety kroimy na kawałki wielkości 3 x 3 cm. Papryki myjemy, usuwamy nasadę i nasiona, kroimy na kawałki wielkości 3 x 3 cm. Na drewniane patyczki do szaszłyków nakładamy kawałki mięsa na przemian z kawałkami papryki. Tak przygotowane szaszłyki wkładamy do posmarowanego tłuszczem naczynia z otworami i gotujemy na parze 7-10 minut.
Przygotowujemy sos: w garnku karmelizujemy cukier, dodajemy masło i bulion z kury. Garnek stawiamy na kuchence i gotujemy na małym ogniu 2-3 minuty, często mieszając. Dodajemy sos chilli, ocet balsamiczny i ziarna sezamu. Doprawiamy solą.
Tak przygotowane szaszłyki są lekkostrawne. Można je też przygotować tradycyjnie w piekarniku lub na grillu. Mięso warto przed pieczeniem zamarynować, np. w sosie sojowym wymieszanym z miodem i czosnkiem.
Informacje o Kolorowe szaszłyki
-
Kreatywne grillowanie z Appetitą
Grillowa kuchnia kojarzy się przede wszystkim z soczystymi mięsami, sezonowymi warzywami i aromatycznymi ziołami. Jej niewątpliwym plusem jest ogromna uniwersalność - grill to zabawa dla osób kreatywnych! Kolorowe szaszłyki, treściwe steki, lekkie ryby, warzywa, a nawet
-
Spotkanie przy grillu
warzyw lub z ogórkami małosolnymi. Kolorowe szaszłyki 50 dag chudej młodej wołowiny (pierwsza krzyżowa lub polędwica żydowska), słoiczek drobniutkich marynowanych patisonów, 3 połówki brzoskwiń z puszki, 12 pomidorów
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki