Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Curry

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Curry - składniki:
Curry - sposób przygotowania: Z umytego kurczaka zdejmujemy skórę. Tuszkę czyścimy z tłuszczu. Przekrawamy ją na pół. Odcinamy skrzydełka, przecinamy na dwie części. Wycinamy kości. Mięso kroimy na kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny i wrzucamy do miski. Obsmażamy na oleju (najlepiej rzepakowym) posiekaną cebulę, drobno pokrojony imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula się zezłoci, wsypujemy curry, mieszamy i smażymy 2 minuty. Wrzucamy kawałki kurczaka i, co chwila mieszając, obsmażamy ze wszystkich stron. Rozpuszczamy w odrobienie gorącej wody kostkę bulionową. Przekładamy obsmażone składniki curry do rondla, podlewamy bulionem, dodajemy przecier pomidorowy, liść laurowy, przykrywamy i dusimy 50 minut na jak najmniejszym ogniu. Potem wlewamy do curry śmietanę, zagotowujemy i doprawiamy solą i chilli. Gdy potrawa wystygnie, wstawiamy do lodówki. Niech smaki się przegryzą. Curry najlepiej smakuje następnego dnia.

Informacje o Curry

  • Jak curry zdobywało świat

    Jak <strong>curry</strong> zdobywało świat

    Wołowina zniknęła z curry ok. 800 roku naszej ery. W czasie najazdów muzułmańskich kapłani zaostrzyli reguły hinduizmu. Prawomyślni Hindusi uznali krowę za zwierzę święte i nietykalne - nie zamierzali jeść tego, co arabscy barbarzyńcy. Dziś w Indiach mięso na curry wybiera się

  • Tajska pasta curry

    sytuacja wymaga, by podać coś ciekawszego niż kanapka. Na mojej liście niezawodnych jest tajska pasta curry. Złożona, bogata przyprawa, która daje pewność, że szybko, łatwo i z tego, co akurat jest pod ręką, powstanie ciekawe danie. W Tajlandii namawiałabym do samodzielnego jej przygotowania, ale u nas

  • Proste curry z kurczaka

    Proste <strong>curry</strong> z kurczaka

    , które wzmacnia więzy rodzinne oraz umacnia przyjaźnie. Składniki użyte do przygotowania potrawy są zawsze świeże, a przepisy, używane od pokoleń, są przekazywane z 'matki na córkę' poprzez wspólne ich przygotowywanie. Typowy dzienny posiłek składa się z potrawy mokrej (zazwyczaj curry), potrawy suchej

  • Smak curry - filmowo o uczuciach, nadziei i magii w kuchni

    Smak <strong>curry</strong> - filmowo o uczuciach, nadziei i magii w kuchni

    Słowo curry wywodzi się od tamilskiego "kari", które znaczy sos. Termin ten używany jest mniej więcej od XVIII wieku - informuje o sposobie, w jaki danie zostało przygotowane, a także o tym, że dodano do niego określoną mieszankę przypraw

  • Curry mania

    <strong>Curry</strong> mania

    Kiedy amatorzy dobrego jedzenia mówią Indie, automatycznie nasuwa im się na myśl wyraz curry. Słowo klucz, którego używa się do określenia sypkiej przyprawy, ostrej pasty, a także całej gamy potraw. Czasem obcokrajowcy nieco pogardliwie nazywają tak każde danie kuchni

  • Pasta curry jak w Tajlandii - zrób to sam!

    Pasta <strong>curry</strong> jak w Tajlandii - zrób to sam!

    Do stworzenia każdej z past potrzebny ci będzie moździerz oraz sporo składników - niektóre z nich dość trudno dostać w większości sklepów. Szukajcie w sklepach z żywnością etniczną, a także w internecie. Zielona pasta curry jest ostrzejsza niż czerwona i żółta - świetnie pasuje do kurczaka

  • Menu dnia z doskonałym curry

    Menu dnia z doskonałym <strong>curry</strong>

    rąk i energiczne wyrabianie sprawią, że cukier się stopi, połączy z sezamem i powstanie spoista masa. Uformuj kulki i zawiń każdą jak cukierek w papier pergaminowy. Podawaj na deser po daniu curry lub na przekąskę między posiłkami. Źródło: Miesięcznik Kuchnia

  • Smak curry - wyjątkowy film nie tylko dla smakoszy

    Smak <strong>curry</strong> - wyjątkowy film nie tylko dla smakoszy

    odpowiedź Tak rozpoczyna się pełna subtelnych emocji historia dwojga ludzi, pragnących nadać życiu odrobinę smaku. Wygraj podwójne zaproszenie na film Smak curry - konkurs na naszej stronie na Facebooku. Lunchbox