Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Sałatka z fenkułem i grejpfrutem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Sałatka z fenkułem i grejpfrutem - składniki:
  • 2 duże różowe grejpfruty
  • 2 awokado
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 500g bulw fenkułu
  • Sos:
  • 1/3 szklanki soku pomarańczowego
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • łyżka startej na drobnej tarce cebuli
  • łyżeczka musztardy
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • sól
  • pieprz
Sałatka z fenkułem i grejpfrutem - sposób przygotowania: Grejpfruty obieramy ze skóry i zdejmujemy białe błonki. Awokado przecinamy wzdłuż na połówki, wyjmujemy pestkę, obieramy ze skóry, kroimy w plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Fenkuł myjemy, odrzucamy łodyżki, przekrawamy na pół i kroimy w piórka. Na półmisku układamy naprzemiennie cząstki grejpfruta i awokado (np. w wachlarz), posypujemy fenkułem. Mieszamy wszystkie składniki sosu, polewamy nim równomiernie sałatkę.