Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Pierś z kurczaka w sosie Marsala
Pierś z kurczaka w sosie Marsala - składniki:
Pierś z kurczaka w sosie Marsala - sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka umyj i podziel na kilka części. Lekko rozbij każdą z nich za pomocą tłuczka, a następnie posól i posyp pieprzem. Odstaw na około 0,5-1 godzinę (najlepiej do lodówki). Po tym czasie na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła. Obsmaż na nim kurczaka na złoty kolor. Mięso zdejmij z patelni. Dodaj jeszcze jedną łyżkę masła. Pieczarki posiekaj w plasterki i podsmaż na maśle. Lekko dopraw je solą i pieprzem. Kiedy pieczarki będą już gotowe, dodaj wino. Poczekaj, aż trochę odparuje i dodaj bulion. Dusimy około 3-5 minut, po czym wkładamy podsmażonego kurczaka. Dusimy jeszcze około 5 minut. Podajemy na ciepło, na przykład na grillowanej kromce bagietki.
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 5-6 dużych pieczarek
- po 3/4 szklanki wina Marsala i bulionu
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki