Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Jagodowy makaron

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (3 głosy)

Jagodowy makaron - składniki:
  • szklanka mąki
  • 2 łyżki stołowe oleju
  • 50 g jagód lub borówek amerykańskich
  • 1 łyżka stołowa cukru
  • ok. 2 łyżek stołowych wody
Jagodowy makaron - sposób przygotowania: Makaron: Jagody lub borówki umyj. Wrzuć do rondelka, zasyp cukrem i polej wodą. Gotuj na średnim ogniu, aż powstanie dosyć gęsta masa. Pozostaw ją, aby nieco przestygła, a następnie zmiksuj na gładką pastę z 2 łyżkami oleju. Wymieszaj z mąką - najlepiej robić to za pomocą robota kuchennego z końcówkami-hakami lub maszyny do wypieku chleba, ponieważ jagody barwią skórę dłoni. Ciasto odstaw na pół godziny pod ściereczką. Następnie rozwałkuj na obsypanej mąką stolnicy, na grubość około 3 milimetrów i wykrawaj niezbyt cienkie paski (około 0,5 do 1 cm szerokości). Jeśli makaron jest jeszcze lepki, obsyp go jeszcze odrobiną mąki i pozostaw do obeschnięcia. Gotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości. Makaron można podawać zarówno na słodko, jak i na słono.