Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ryżowy deser z karmelem i bławatkami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Ryżowy deser z karmelem i bławatkami - składniki:
Ryżowy deser z karmelem i bławatkami - sposób przygotowania: Ryż wysypujemy z woreczka na rozgrzaną patelnię i prażymy go z dodatkiem łyżki masła orzechowego. Po kilku minutach dolewamy powoli mleko i mieszamy do czasu, aż ryż będzie miękki. W garnku miksujemy pozostałe 2 łyżki masła orzechowego, miód, szklankę śmietany i jajko. Gotową masę łączymy z ryżem i całość gotujemy przez kilka minut. Z cukru i pozostałej śmietany przygotowujemy karmel: najpierw cukier rozpuszczamy na suchej patelni i karmelizujemy go, a następnie dolewamy 6 łyżek śmietany i jeszcze chwilę gotujemy. Orzechy włoskie siekamy na mniejsze kawałki. W wysokich szklankach układamy warstwami: najpierw ryż, następnie cienką warstwę suszonych płatków z bławatków, orzechy włoskie, odrobinę karmelu i znowu warstwę ryżu i płatków bławatków. Całość zalewamy grubą warstwą karmelu, posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi i dekorujemy kandyzowanymi bławatkami.