Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Gorrrące babeczki cukiniowo-czekoladowe z lodami miętowo-bananowymi
Gorrrące babeczki cukiniowo-czekoladowe z lodami miętowo-bananowymi - składniki:
Gorrrące babeczki cukiniowo-czekoladowe z lodami miętowo-bananowymi - sposób przygotowania:
Babeczki: Mieszamy sypkie składniki: przesianą mąkę, proszek i kakao. W osobnej misce ubijamy jajko i żółtko; w garnku rozpuszczamy czekoladę, cukier i masło, aż masa zacznie lekko bulgotać. Gotową wlewamy do jajek, dodajemy startą cukinię, łączymy ze składnikami sypkimi. Wlewamy do wysmarowanej foremki na muffinki i wkładamy do zamrażalnika na około 15 minut, a potem natychmiast przenosimy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni-też na ok. 15 minut. Na wierzchu można jeszcze ułożyć kawałek czekolady, który się rozpuści w trakcie pieczenia.
Lody: Banany kroimy w plasterki, posypujemy cukrem i pieczemy przez ok. pół godziny w naczyniu żaroodpornym nasmarowanym masłem, w ok. 180 stopniach. W tym czasie listki mięty zalewamy mlekiem i odstawiamy (można ewentualnie użyć mięty suszonej).
Podpieczone banany miksujemy razem z mlekiem i miętą, przyprawami oraz sokiem z cytryny. Odstawiamy do ostygnięcia, a następnie umieszczamy w maszynce do lodów (postępujemy wg instrukcji) lub umieszczamy w zamrażalniku, w płaskim naczyniu, mieszając co jakiś czas. Banany nadają lodom kremową konsystencję, nie tylko wyrazisty smak! Zamiast mięty można użyć innych, dowolnych składników, np. truskawek, czekolady, można też przyrządzić po prostu same lody bananowe.
Gorące muffiny podajemy z lodami.
- Babeczki (8 mniejszych lub 4 większe sztuki):
- 2 tabliczki ciemnej lub mlecznej czekolady
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru (jeśli użyliśmy mlecznej czekolady można dodać mniej)
- 1 jajko
- 1 średnia cukinia starta na tarce o dużych oczkach (razem ze skórką)
- 4 łyżki masła
- Lody:
- 3 banany
- pół szklanki cukru
- łyżeczka masła
- dwie garście świeżej mięty
- 1.5 szklanki mleka 2%
- łyżeczka cynamonu lub imbiru (lub innej przyprawy korzennej)
- szczypta soli
- łyżka soku z cytryny.
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki