Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Gulasz wołowy w porterze z rabarbarem
Gulasz wołowy w porterze z rabarbarem - składniki:
Gulasz wołowy w porterze z rabarbarem - sposób przygotowania:
Opłukać mięso, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić w dużą kostkę, a następnie podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Dodać cebulę pokrojoną w piórka, a po chwili posiekany czosnek i posiekane chili bez pestek (dla lubiących ostre smaki pestki oczywiście zostają!). Gdy cebula się zeszkli, dodać kurkumę, cynamon oraz zmiażdżony w moździerzu marynowany zielony pieprz i podsmażyć wszystko 1-2 minuty. Wlać piwo oraz sok z cytryny (płyn powinien przykrywać mięso - jeżeli brakuje, to trzeba szybko udać się do sklepu i dokupić piwa!), dodać kostkę rosołową, przecier pomidorowy, miód oraz pokrojone drobno suszone śliwki. Wymieszać, a następnie dusić ok 1,5-2 godzin, aż mięso będzie miękkie. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gdy mięso będzie już miękkie, dodać rabarbar obrany i pokrojony w kawałki długości ok. 3 cm. Dusić jeszcze 2-3 minuty (nie dłużej, bo rabarbar się rozgotuje!). Zdjąć z ognia, dodać 3/4 posiekanej natki pietruszki i liście kolendry, wymieszać i od razu podawać, ozdabiając już na talerzu resztą posiekanej zieleniny.
Można podawać z pieczywem lub z kaszą gryczaną na sypko.
Przepis pochodzi z bloga: gotowaniezpasja.pl
- 800 g wołowiny na gulasz
- 400 g obranego rabarbaru
- 500 ml piwa porter
- 1 kostka wołowa do zupy
- 1 cebule czerwone
- 1 cebula biała
- 1 papryczka chilli
- 4 ząbki czosnku
- 6 łyżek koncentratu pomidorowego
- 10 suszonych śliwek bez pestek
- 3 łyżki oliwy do smażenia
- 2 łyżki miodu
- 100 ml soku z cytryny
- 2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 garść natki pietruszki
- 1 garść liści kolendry
- 1 łyżeczka ziaren marynowanego zielonego pieprzu
- sól i grubo mielony pieprz
Gulasz wołowy
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki