Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Lekka sałatka z makaronem ryżowym, łososiem, szpinakiem i truskawkami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Lekka sałatka z makaronem ryżowym, łososiem, szpinakiem i truskawkami - składniki:
Lekka sałatka z makaronem ryżowym, łososiem, szpinakiem i truskawkami - sposób przygotowania: Filet z łososia zalewamy 3 łyżkami sosu sojowego, sokiem z połowy limonki i 1 łyżeczką miodu, odstawiamy do lodówki na ok 1 godzinę (lub całą noc, jeśli mamy czas). Następnie rybę gotujemy na parze przez ok 15-20 minut (ew. można upiec w piekarniku pod przykryciem). Makaron przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu (zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na kilka minut). Truskawki kroimy w plasterki, tak samo awokado. Szpinak dokładnie myjemy i osuszamy. W miseczce mieszamy 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczkę miodu i sok z 1/2 limonki, dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę chili. Kiedy łosoś będzie gotowy dzielimy go na 3 części. W miseczkach układamy na dnie po sporej porcji szpinaku, następnie po ok 3 truskawki, 1/3 awokado i 1/3 łososia. Wszystko polewamy sosem tuż przed podaniem (tak żeby makaron nie nasączył się nim za bardzo) i posypujemy sezamem. Przepis pochodzi z bloga: www.rynek.webd.pl