Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Soczysty kurczak pod kruszonką
Soczysty kurczak pod kruszonką - składniki:
Soczysty kurczak pod kruszonką - sposób przygotowania:
Piersi kurczaka należy umyć i oczyścić z ew. błonek. Przygotowane piersi wkładamy do miski, solimy i pieprzymy, dodajemy drobno pokrojony ząbek czosnku, wyciskamy sok z limonki i cytryny, dodajemy oliwy. Całość dokładnie mieszamy, najlepiej ręcznie. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Przed pieczeniem należy przygotować "kruszonkę". Do miseczki wsypujemy bułkę tartą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz bazylię, startą skórkę z cytryny, drobno pokrojoną papryczkę chilli (usunęłam z niej pesteczki), solimy i pieprzymy. Na koniec dodajemy oliwy i całość dobrze mieszamy.
Do kruszonki możemy dodać jeszcze trochę tartego parmezanu lub mozzarelli.
Kurczaka wyciągamy z marynaty i układamy w formie żaroodpornej. Na każdą pierś wykładamy łyżeczką "kruszonkę" i dokładnie pokrywamy nią całą powierzchnię mięsa.
Tak przygotowanego kurczaka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut.
Przepis pochodzi z bloga: plateofjoy.blogspot.com
- 3 pojedyncze piersi kurczaka
- 1 ząbek czosnku
- sok z połowy cytryny
- sok z połowy limonki
- 2-3 łyżki oliwy/oleju
- sól i pieprz
- Na "kruszonkę":3-4 łyżki bułki tartej
- 2-3 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 natki pietruszki
- duża garść świeżej bazylii
- połowa papryczki chilli
- skórka z całej cytryny
- sól i pieprz
- ew. tarty parmezan lub mozzarella
Informacje o Soczysty kurczak pod kruszonką
-
Pod złocistą kruszonką
i sałatką. Soczysty kurczak pod kruszonką 3 pojedyncze piersi kurczaka 1 ząbek czosnku sok z połowy cytryny sok z połowy limonki 2-3 łyżki oliwy/oleju sól i pieprz Na "kruszonkę": 3-4 łyżki bułki tartej 2-3 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku 1/2 natki pietruszki duża garść świeżej
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki