Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Kaszotto z boczniakami
Kaszotto z boczniakami - składniki:
Kaszotto z boczniakami - sposób przygotowania:
Oczyszczone boczniaki obsmażyć na maśle na rumiany kolor, zdjąć z patelni, osączyć z tłuszczu, odłożyć do wystygnięcia i następnie pokroić. Na tym samym tłuszczu na patelni zeszklić pokrojoną w piórka cebulę, przed końcem dodając posiekany czosnek. Do zeszklonej cebuli wsypać kaszę, chwilę przesmażyć. Na patelnie z kaszą wlać wino i mieszać do czasu, aż całe się wchłonie. Dodać przyprawy (oprócz soli). Bulion przygotowany z gorącej wody i kostek rosołowych dolewać do masy na patelni stopniowo, tak jak w przypadku risotto. Mieszać regularnie, żeby kasza nie przywierała do dna. Kiedy kasza napuchnie i zacznie się robić miękka dodać pokrojone boczniaki. Na koniec dosypać ser - jak kto woli można go wmieszać lub tylko posypać.
- 1 opakowanie boczniaków
- 1.5 szklanki suchego pęczaku (nie płukać ani nie przelewać wrzątkiem)
- 2 małe cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 kostki bulionu grzybowego
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- masło do smażenia - najlepiej klarowane
- ser żółty starty - spora garść
- natka pietruszki
- rozmaryn
- pieprz i sól do smaku (uwaga z solą - kostki rosołowe są słone)
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki