Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Naleśniki

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (5 głosów)

Naleśniki - składniki:
Naleśniki - sposób przygotowania: Składniki połączyć w misce i miksować do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta o konsystencji śmietany. Można odstawić na kilka minut. Jeżeli ciasto na naleśniki nie będzie odpowiednie, to możemy dodać odrobinę wody lub mąki. Na rozgrzaną patelnię wlać porcję ciasta. Najlepiej odmierzać porcje chochelką. Jeśli do ciasta dodaliśmy oleju, nie ma już konieczności smarowania patelni tłuszczem. Ciasto musi dobrze rozprowadzać się po patelni, w przeciwnym wypadku naleśniki nie będą się dobrze smażyły. Najpierw smażymy jedną stronę, aż ciasto się zetnie i przyrumieni, po czym przewracamy na drugą. Upieczone naleśniki podajemy z dowolnym słodkim nadzieniem np. twarożkiem, owocami, konfiturą, kremem np. mascarpone itd. Składamy wg uznania w rulon lub trójkąt. Można posypać cukrem pudrem. Przepis pochodzi z bloga: magielkuchenny.pl
Ażurowe naleśniki na słono

Informacje o Naleśniki

  • Naleśniki - niekoniecznie na słodko! Przepisy na lato

    <strong>Naleśniki</strong> - niekoniecznie na słodko! Przepisy na lato

    Potrzebne składniki: Naleśniki: - 2 jajka -  1 szklanka mleka -  2 łyżki oliwy lub sklarowanego masła -  sól -  1 szklanka mąki -  mała szczypta szafranu Szparagi: -  1-2 pęczki jak najcieńszych zielonych szparagów -  150 g sera taleggio Sos

  • Pyszne naleśniki - pomysłowe przepisy i sprzęt, który zapobiega przywieraniu

    Pyszne <strong>naleśniki</strong> - pomysłowe przepisy i sprzęt, który zapobiega przywieraniu

    Naleśniki kochają dorośli i dzieci. Jemy na słodko albo na wytrawnie. Nie bez powodu więc wszelkie naleśnikarnie mają tak wielu klientów. Ponadto jest to danie, które nie ma określonej pory dnia. Zjesz je na śniadanie, obiad lub kolację. Naleśniki po prostu nigdy się nie nudzą

  • Jak zrobić naleśniki?

    Jak zrobić naleśniki? Wydawałoby się, że nie ma nic prostszego, a jednak dla osoby, która nie ma wprawy, to zadanie wcale nie jest takie proste. Jak zrobić naleśniki? To warto wiedzieć do ciasta na naleśniki najlepsza jest mąka pszenna - gluten sprawia, że ciasto będzie elastyczne naleśniki możemy

  • Naleśniki w 8 odsłonach!

    <strong>Naleśniki</strong> w 8 odsłonach!

    limonki 5 dag cukru pudru + odrobina do posypania 4 cienkie duże naleśniki 20+4 truskawki 1-2 łyżeczki octu balsamicznego 4 kawałki kandyzowanej skórki z limonki olej do smażenia kilka listków świeżej mięty Zmiksuj porzeczki, sok z limonki i 5 dag cukru. Pośrodku każdego naleśnika ułóż 5 truskawek, skrop

  • Menu dnia z puszystymi naleśnikami

    Menu dnia z puszystymi <strong>naleśnikami</strong>

    mięsie kurczaka. Dzięki użyciu różnych rodzajów mięs, wywar będzie mieć pełniejszy, bogatszy aromat. Gotowane w rosole warzywa możesz wykorzystać do przygotowania sałatki jarzynowej, a mięso - do zrobienia farszu do pierogów lub krokietów. Zobacz przepis na rosół domowy . Puszyste naleśniki

  • Menu dnia ze słodkimi naleśnikami

    Menu dnia ze słodkimi <strong>naleśnikami</strong>

    zupy rybne . Świetnie wyglądają i równie dobrze smakują. Naleśniki można posmarować białkami ubitymi z cukrem i wstawić ponownie do pieca - uzyskamy wtedy bezową skorupkę. Naleśniki biszkoptowe z konfiturą z róży 10 jaj 1 szklanka cukru skórka otarta z 1 cytryny 2 szklanki mąki 1 szklanka

  • Menu dnia z czekoladowymi naleśnikami

    Menu dnia z czekoladowymi <strong>naleśnikami</strong>

    nie wypłynęła podczas pieczenia. Piecz 35-40 minut w temp. 180°C. Podawaj na gorąco, od razu po przygotowaniu. Te naleśniki to godne ukoronowanie tego pysznego obiadu. Do ciasta dodaj kakao, kawę i brandy. Naleśniki czekoladowe z gruszkami i lodami 3 spore gruszki 5 dag cukru Ciasto

  • Naleśniki a la geniusz

    <strong>Naleśniki</strong> a la geniusz

    zachwycały nie tylko smakiem, ale i nienaganną estetyką. Dziś postulaty te wydają się banalne, w owym jednak czasie i miejscu były niemal rewolucyjne. O jego zasługach na tym polu można by rozprawiać długo, najlepiej przy wsparciu kilku butelek egerskiej Byczej Krwi, jednak rzecz miała się tyczyć naleśników