Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tarta z boczkiem i porami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Tarta z boczkiem i porami - składniki:
Tarta z boczkiem i porami - sposób przygotowania: Posiekaj przesianą mąkę z masłem, dodaj żółtko, odrobinę soli i wodę. Szybko zagnieć ciasto (gdy będzie zbyt twarde, dolej trochę wody, gdy zbyt rzadkie - wsyp nieco mąki). Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż na pół godziny do lodówki. Boczek pokrój w kostkę i usmaż na patelni, dodaj pora pokrojonego w plasterki i smaż do miękkości. W misce wymieszaj boczek i pora z pozostałymi składnikami nadzienia. Nastaw piekarnik na 180 stopni. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na grubość około 1 centymetra i przełóż do formy na tartę, wysmarowanej masłem. Ciasto ponakłuwaj widelcem i piecz około 15-20 minut. Po upieczeniu spodu, wylej na ciasto nadzienie i piecz kolejne 25-30 minut.
Mini tarty dla każdego