Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Łatwa potrawka z kurczaka
Łatwa potrawka z kurczaka - składniki:
Łatwa potrawka z kurczaka - sposób przygotowania:
Filet z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu. Cebulę drobno siekamy i przesmażamy razem z przeciśniętym przez praskę (lub posiekanym) czosnkiem. Patelnię zestawiamy na chwilę z ognia. Do cebuli i czosnku dodajemy paprykę i dokładnie mieszamy. Następnie wrzucamy kurczaka, dodajemy sól i odrobinę pieprzu. Ponownie wszystko mieszamy, po czym znów stawiamy na ogniu i dusimy, od czasu do czasu podlewając lekko wodą, aby nie przywarło do dna. Gdy mięso będzie już odpowiednio miękkie dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką oraz - ewentualnie - przecierem pomidorowym i jeszcze chwilę dusimy. Danie można podawać z makaronem, kluseczkami, ryżem, jak i ziemniakami.
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- pół średniej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
- 1-1.5 łyżeczki słodkiej papryki
- 0.5 łyżeczki ostrej papryki i łyżka przecieru pomidorowego (opcjonalnie)
- 250 ml kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki mąki pszennej
- tłuszcz do smażenia
Potrawka z kurczaka - pyszności prosto z patelni
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki