Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Grillowana pierś z kurczaka na ziołowym penne
Grillowana pierś z kurczaka na ziołowym penne - składniki:
Grillowana pierś z kurczaka na ziołowym penne - sposób przygotowania:
Filety myjemy, oczyszczamy i lekko rozbijamy. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę i mieszamy z oliwą z oliwek. Kurczaka smarujemy oliwą z czosnkiem, posypujemy solą z pieprzem, przykrywamy i odstawiamy na około 0,5 godziny do lodówki. Następnie grillujemy. Śmietanę mieszamy z serem, ziołami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Podgrzewamy na wolnym ogniu. W tym czasie, w osolonej wodzie, gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i mieszamy z gotowym sosem. Jeśli sos i makaron niezbyt dobrze się łączą, możemy dodać do nich nieco wody z gotowania makaronu. Podajemy na podgrzanych talerzach. Na wierzchu układamy pokrojoną w paski, grillowaną pierś z kurczaka. Danie można udekorować posiekaną natką pietruszki.
- 2 pojedyncze piersi kurczaka
- 200 g makaronu penne
- 50 ml śmietany 18%
- 2 łyżki parmezanu
- łyżeczka ziół prowansalskich
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki