Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kurczak z makaronem po chińsku

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (30 głosów)

Kurczak z makaronem po chińsku - składniki:
Kurczak z makaronem po chińsku - sposób przygotowania: Filet myjemy i kroimy w kostkę. Oprószamy solą, pieprzem, curry i imbirem. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy i również dodajemy do kurczaka. Następnie mieszamy, aby przyprawy dobrze pokryły mięso. Przykrywamy i odstawiamy na 0,5 godziny do lodówki. Grzyby mun moczymy w wodzie, a gdy zmiękną osuszamy i kroimy w cienkie paski. Warzywa kroimy w słupki. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy na nim kawałki kurczaka. Po usmażeniu zdejmujemy je z patelni. Następnie na niewielkiej ilości oleju podsmażamy warzywa, aż lekko zmiękną. Łączymy z kurczakiem, dodajemy fasolę, grzyby oraz kilka kropli sosu sojowego i chwilę przesmażamy razem na niewielkim ogniu. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, według instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy. Kiedy mięso i warzywa są już gotowe dodajemy do nich makaron i chwilę mieszamy, a następnie od razu podajemy. Rada: Zamiast świeżych warzyw można do przygotowania dania wykorzystać gotową mrożoną mieszankę chińską. Potrawa będzie wyglądała bardziej atrakcyjnie, jeśli zamiast zwykłego makaronu użyjesz tagliatelle barwionego na zielono.