Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Lazania

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Lazania - składniki:
Lazania - sposób przygotowania: Krok 1 Czyścimy i kroimy warzywa. Pokrojoną cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie. Dodajemy selera, marchewkę i mięso. Smażymy, mieszając. Wlewamy bulion i wino, dusimy, aż sos nieco odparuje. Dodajemy pomidory i dusimy 40 minut na małym ogniu. Na koniec dodajemy szynkę, natkę i przyprawy. Krok 2 Przygotowujemy sos beszamelowy. Roztapiamy masło, wsypujemy mąkę, po chwili wlewamy zimne mleko - cały czas mieszamy. Przyprawiamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Krok 3 Płaty ciasta makaronowego krótko obgotowujemy w dużej ilości wody z dodatkiem oleju. Wyjmujemy ostrożnie po jednym płacie i rozkładamy na wilgotnej ściereczce jeden obok drugiego. Krok 4 Żaroodporną formę (25x30x5) smarujemy masłem. Na dnie rozkładamy cienką warstwą sosu bolońskiego, przykrywamy pojedynczą warstwą ciasta, układając płaty jeden obok drugiego. Polewamy beszamelem, posypujemy mozzarellą i parmezanem. W ten sposób układamy kolejne warstwy, kończąc warstwą beszamelu posypanego serami i wiórkami masła. Lazanię pieczemy w rozgrzanym do 200°C piekarniku około 30 minut.

Informacje o Lazania

  • Lasagne (lazania)

    Lasagne (<strong>lazania</strong>)

    Lazania - włoska duma kulinarna Nazwa lasagne (lazania) kojarzy się przede wszystkim z bardzo popularną potrawą na bazie makaronu, mięsa i sosu. Jednak to nie koniec. Mało kto pamięta, że lazania to także nazwa makaronu o dużych, prostokątnych płatach

  • Menu dnia

    Menu dnia

    Przekąska dla amatorów ostrych smaków. Tak przygotowane oliwki podawaj z pszennym pieczywem, np. kromkami ciabatty. Zobacz przepis na oliwki marynowane z chili Domowej lazanii z mięsem, zapieczonej pod złocistym sosem serowym nie sposób się oprzeć. Podawaj ją z lekką zieloną sałatą. Zobacz

  • Menu z chłodnikiem ogórkowym

    Menu z chłodnikiem ogórkowym

    Wings Misk... Waza stalowa na zupę bez po... Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? źródło: Okazje.info Niech nikogo nie zmyli ta nazwa - choć lazania jest z kurczakiem, jest też pełna letnich warzyw. Ilość dodatków jest naprawdę spora - wybierz odpowiednio dużą formę

  • Obiad na wtorek - z deserem dla dorosłych

    Obiad na wtorek - z deserem dla dorosłych

    dekoracji. Zupę doprawiamy sokiem z cytryny i chrzanem z jabłkami. Przecedzamy przez sito i miksujemy. Podajemy z kawałkami jabłek. Włoskie makarony dają nieograniczone możliwości - wystarczy kilka prostych dodatków. Z lazanią jest tak samo - dziś proponujemy nadzienie warzywno-drobiowe. Lazania z

  • Włoski smak na polskim talerzu

    Włoski smak na polskim talerzu

    odpowiednio gęsty i dokładnie przywiera do płatów makaronu, zapobiegając rozpadaniu się lazanii. W rezultacie potrawa nie tylko doskonale smakuje, ale także estetycznie wygląda na talerzu. Dokładny przepis na danie w tradycyjnym wydaniu, z mięsem mielonym, znajdziemy na odwrocie

  • Makaron nieźle zapieczony

    Makaron nieźle zapieczony

    Tarka do sera Sagaform Tarka do sera Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? źródło: Okazje.info Klasyczna lazania z sosem pomidorowym z mięsem i serem. Odgrzewając lazanię pamiętaj, by przykryć ją folią aluminiową, by nie wyschła. Zobacz przepis na lazanię mięsną

  • Makaron, mięso i warzywa - Twoja ulubiona zgrana paczka [7 przepisów]

    Makaron, mięso i warzywa - Twoja ulubiona zgrana paczka [7 przepisów]

    ten sposób jest mniejsze ryzyko, że powstaną w nim grudki. Jeśli jednak się pojawią, możesz przetrzeć sos przez sitko. Lazania mięsno-warzywna Sos warzywny: 2 ząbki czosnku 1 cebula 100 g boczku 500 g mielonej wołowiny 2 marchewki sól pieprz 1 por 1 brokuł 250 g brukselek 1 puszka (400 g

  • Makaronowe fantazje

    Makaronowe fantazje

    - polej sosem, posyp serem - nikt nie wstanie od stołu głodny! Proponujemy solidny mięsny farsz przyprawiony czosnkiem i ziołami oraz sos pomidorowy - klasycznie i pysznie. Makaron cannelloni z farszem mięsnym 12 płatów lazanii 250 g wieprzowiny 250 g cielęciny 100 g wątróbki drobiowej 100 g