Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Klopsiki z orzechami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Klopsiki z orzechami - składniki:
Klopsiki z orzechami - sposób przygotowania: Mięso mieszamy z ziołami, olejem i sosem sojowym, przyprawiamy solą i pieprzem. Moczymy dłonie i toczymy z masy nieduże kulki (mniej więcej o średnicy 2 cm). W głębokim rondlu rozgrzewamy olej, szklimy posiekaną cebulę, przekładamy ją na talerzyk, odciskamy widelcem z tłuszczu, a do rondla wkładamy kulki i rumienimy je ze wszystkich stron. Wsypujemy orzechy i mieszając, chwilę razem smażymy. Następnie wlewamy gorący bulion, mieszamy z koncentratem pomidorowym, wkładamy cebulę, przyprawiamy potrawę solą, pieprzem i odrobiną cukru lub miodu, dusimy na małym ogniu pod przykryciem 15-20 minut. Pod koniec duszenia doprawiamy sokiem z cytryny, rozkruszoną miętą i melisą. Przed podaniem posypujemy natką.
Spaghetti z klopsami mięsnymi i sosem pomidorowym