Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Przekąska z ziemniaków i śledzi
Przekąska z ziemniaków i śledzi - składniki:
Przekąska z ziemniaków i śledzi - sposób przygotowania:
Filety moczymy (najlepiej 2-3 godziny) i płuczemy. Osączamy, kroimy, dokładamy obraną, drobno posiekaną oraz przelaną wrzątkiem i osączoną cebulę oraz olej i sok z cytryny. Mieszamy i przekładamy do szerokiego słoja z zakrętką. Wstawiamy na dobę do lodówki.
Następnie myjemy ziemniaki, gotujemy w łupinkach, studzimy i kroimy w grube plastry. Białą część pora i ogórek kroimy w plastry. Na każdym krążku ziemniaków kładziemy plasterek ogórka, kawałek śledzia osączonego z zalewy i plaster pora.
Spinamy stosiki wykałaczkami, układamy na półmisku. Podajemy na przekąskę.
- 300 g młodych ziemniaków
- 450 g filetów z matiasa
- 2 lub 3 cebule
- por (tylko biała część)
- ogórek małosolny
- 1/2 szklanki oleju
- sok z 1 cytryny
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki