Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pizza na spodzie z polenty

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pizza na spodzie z polenty - składniki:
Pizza na spodzie z polenty - sposób przygotowania: Robimy polentę. Kaszkę mieszamy z połową zimnego wywaru lub wody, drugą połowę zagotowujemy. Gdy zawrze, stopniowo dodajemy namoczoną kaszkę. Cały czas mieszamy, aż płyn zostanie wchłonięty, a kasza zacznie odstawać od naczynia. Zdejmujemy garnek z ognia. Dodajemy starty parmezan. Tak przygotowaną polentę przekładamy do okrągłej foremki o średnicy 30 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Pieczarki i cebulę kroimy na cienkie plasterki. Na łyżce oliwy obsmażamy cebulę, a gdy się zeszkli, dodajemy pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość dusimy około 10 minut. Mozzarellę kroimy w cienkie plasterki. Pomidory koktajlowe na połówki. Gdy polenta ostygnie, smarujemy ją łyżką oliwy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 10 minut, tak by na wierzchu zrobiła się skorupka. Po wyjęciu z pieca placek smarujemy pesto. Na wierzchu układamy grzyby, ser i pomidorki. Zapiekamy 10-15 minut, aż ser się rozpuści.
Pizza mojego włoskiego kochanka 2014

Informacje o Pizza na spodzie z polenty