Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Beszamel

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Beszamel - składniki:
Beszamel - sposób przygotowania: Masło rozpuszczamy w rondlu o grubym dnie, mieszając drewnianą szpatułką, aby się nie zrumieniło. Kuchenkę możemy przykryć folią, w ten sposób unikniemy zatłuszczenia pryskającym masłem. Dodajemy mąkę. Stale mieszając, smażymy do momentu, aż składniki gładko się połączą i mąka nie będzie wyglądała na surową. Powinno to zająć 5-10 minut. Mleko podgrzewamy w rondelku i bardzo wąską strużką wlewamy gorące do zasmażki, ubijając intensywnie trzepaczką, aby nie powstały grudki. Sos przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, która nada mu charakterystyczny smak. Pełnię aromatu zapewni gałka świeżo otarta. Jeśli chcemy, aby sos był idealnie gładki, warto go jeszcze przetrzeć przez gęste sito. Aby na stygnącym beszamelu nie zrobił się kożuch, smarujemy go kawałkiem masła lub przykrywamy folią spożywczą. Rady: Beszamel może być podstawą wielu innych sosów. Dodatki: tarty ser, śmietana, zioła lub musztarda sprawią, że nabierze nowego smaku. I powstanie sos: mornay, velouté, musztardowy lub śmietanowy. Uwaga: Sos łatwo się przypala, dlatego trzeba go robić na malutkim ogniu, stale mieszając.
Zapiekane naleśniki ze szpinakiem, ricottą i łososiem

Informacje o Beszamel

  • Sycące menu z makaronem zapiekanym pod beszamelem

    Sycące menu z makaronem zapiekanym pod <strong>beszamelem</strong>

    lasagne (lazanię). Świetnie pasują do niego również zielone oliwki oraz kapary. Kokardki zapiekane pod beszamelem 300 g makaronu kokardki Sos z mięsem: 300 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 400 ml gęstego przecieru pomidorowego lub passaty pomidorowej tymianek oregano

  • Jak po maśle

    Jak po maśle

    Beszamel, czyli tak zwany biały sos, został podobno wymyślony w XVII wieku, przez jednego z wysokich urzędników francuskiego dworu - Louisa de Béchameil. Wyśmienicie nadaje się do zapiekanych makaronów i warzyw. Sos beszamelowy 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 2 szklanki mleka sól biały pieprz

  • Sposób na sos beszamelowy

    Sposób na sos beszamelowy

    Beszamel to klasyk kuchni francuskiej. Powstał pod koniec XVII wieku na dworze króla Ludwika XV, który słynął z zamiłowania do dobrej kuchni. Jego autorem jest markiz Luis de Bechamel - wielki smakosz i zarządca dworu francuskiego króla. Podobno Bechamel pracował nad recepturą

  • Obiad na wtorek - z deserem dla dorosłych

    Obiad na wtorek - z deserem dla dorosłych

    cukier sól 2.5 szklanki beszamelu Pieczarki pokroić na cząstki, cukinie - w półplasterki, piersi - w paski. Na patelni rozgrzać połowę oliwy i usmażyć na niej kurczaka. Przełożyć na talerzyk, a na pozostałym na patelni tłuszczu obsmażyć pieczarki. Gdy się zrumienią, dodać cukinię i chwilę smażyć razem

  • Menu z chłodnikiem ogórkowym

    Menu z chłodnikiem ogórkowym

    pepperoncini cukier sól 2.5 szklanki beszamelu Pieczarki pokroić na cząstki, cukinie - w półplasterki, piersi - w paski. Na patelni rozgrzać połowę oliwy i usmażyć na niej kurczaka. Przełożyć na talerzyk, a na pozostałym na patelni tłuszczu obsmażyć pieczarki. Gdy się zrumienią, dodać cukinię i chwilę

  • Święta we włoskim stylu

    Święta we włoskim stylu

    grudki. Dodaj gorące mleko, wsyp szczyptę gałki muszkatołowej i sól, zagotuj, stale mieszając. 5. Wysmaruj tłuszczem blaszkę do pieczenia i na jej dnie rozprowadź sporą ilość beszamelu, następnie ułóż dwa płaty Lasagne Barilla, przykryj sosem z pieczarek i beszamelem, a następnie posyp startym parmezanem

  • Najsłynniejsze dania ze słonecznej Krety - koniecznie do wypróbowania!

    Najsłynniejsze dania ze słonecznej Krety - koniecznie do wypróbowania!

    makaronu z farszem. Beszamel trochę masła i oliwy do podsmażenia 6?7 łyżek mąki uniwersalnej 1,5 litra świeżego mleka (żadnych puszek i proszków) 2 żółtka szczypta tartej gałki muszkatołowej odrobina mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu Podsmażamy oliwę i masło, dodajemy mąkę. Cały czas mieszając

  • Danie ze spiżarni

    pomidorowy, przyprawy. Przydatne, choć niekonieczne, zmienne dodatki służące improwizacji. Na moją listę niezbędników w spiżarni wpisałam: mleko, mąkę, jajka, ziemniaki, cebulę, czosnek, masło i oliwę. Zacznijmy od dwóch podstawowych sosów - majonezu i beszamelu. Domowy majonez