Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Confit z pomarańczy z sorbetem z wina
Confit z pomarańczy z sorbetem z wina - składniki:
Confit z pomarańczy z sorbetem z wina - sposób przygotowania:
Robimy confit: Z każdej pomarańczy odkrawamy czubek i spód (1,5 cm u góry i 5 mm od dołu). Wbijamy nóż w środek owocu i kroimy miąższ na ćwiartki, uważając, by nie uszkodzić albedo (białej błonki) i skórki. W owoc wkładamy łyżkę pomiędzy miąższ a albedo. Następnie wypychamy miąższ, starając się nie naruszyć skórki. W rondlu zagotowujemy wodę, wrzucamy skórki, zmniejszamy ogień i gotujemy, aż zmiękną, około 15 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową.
Robimy syrop: w tym samym rondlu mieszamy 4 szklanki wody i 4 szklanki cukru. Gotujemy, aż cukier się rozpuści, około 5 minut. Odlewamy 3/4 szklanki syropu (będzie potrzebny do sorbetu) i schładzamy w lodówce. Do reszty syropu dodajemy podgotowane skórki, cynamon i anyż. Gotujemy na małym ogniu (przewracając od czasu do czasu), aż albedo będzie transparentne, a skórki bardzo miękkie (30-40 minut). Studzimy. Układamy skórki na tacy, posypujemy pozostałym cukrem i wstawiamy do zamrażalnika. Robimy sorbet: mieszamy sok, pozostałe 3/4 szklanki syropu i wino. Wlewamy do maszynki do lodów i mrozimy według instrukcji lub napełniamy plastikowy pojemnik, wstawiamy do zamrażalnika i mrozimy, mieszając od czasu do czasu. Gotowym sorbetem napełniamy skórki pomarańczy.
- Confit:
- 6 małych pomarańczy
- 5 szklanek cukru
- 1 laska cynamonu
- 1 gwiazdka anyżu
- Sorbet:
- 2 szklanki świeżego soku z pomarańczy (odcedzonego i schłodzonego)
- 1/4 szklanki białego deserowego wina
Informacje o Confit z pomarańczy z sorbetem z wina
-
Zastrzyk witamin
pomocą łyżeczki nakładamy masę i układamy na blasze w sporych odstępach. Pieczemy na środkowej półce na złoty kolor przez 15-20 minut. Zdejmujemy z blachy i studzimy na kratce 10 minut. Confit z pomarańczy z sorbetem z wina Confit: 6 małych pomarańczy
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki