Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Confit z pomarańczy z sorbetem z wina

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Confit z pomarańczy z sorbetem z wina - składniki:
  • Confit:
  • 6 małych pomarańczy
  • 5 szklanek cukru
  • 1 laska cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • Sorbet:
  • 2 szklanki świeżego soku z pomarańczy (odcedzonego i schłodzonego)
  • 1/4 szklanki białego deserowego wina
Confit z pomarańczy z sorbetem z wina - sposób przygotowania: Robimy confit: Z każdej pomarańczy odkrawamy czubek i spód (1,5 cm u góry i 5 mm od dołu). Wbijamy nóż w środek owocu i kroimy miąższ na ćwiartki, uważając, by nie uszkodzić albedo (białej błonki) i skórki. W owoc wkładamy łyżkę pomiędzy miąższ a albedo. Następnie wypychamy miąższ, starając się nie naruszyć skórki. W rondlu zagotowujemy wodę, wrzucamy skórki, zmniejszamy ogień i gotujemy, aż zmiękną, około 15 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Robimy syrop: w tym samym rondlu mieszamy 4 szklanki wody i 4 szklanki cukru. Gotujemy, aż cukier się rozpuści, około 5 minut. Odlewamy 3/4 szklanki syropu (będzie potrzebny do sorbetu) i schładzamy w lodówce. Do reszty syropu dodajemy podgotowane skórki, cynamon i anyż. Gotujemy na małym ogniu (przewracając od czasu do czasu), aż albedo będzie transparentne, a skórki bardzo miękkie (30-40 minut). Studzimy. Układamy skórki na tacy, posypujemy pozostałym cukrem i wstawiamy do zamrażalnika. Robimy sorbet: mieszamy sok, pozostałe 3/4 szklanki syropu i wino. Wlewamy do maszynki do lodów i mrozimy według instrukcji lub napełniamy plastikowy pojemnik, wstawiamy do zamrażalnika i mrozimy, mieszając od czasu do czasu. Gotowym sorbetem napełniamy skórki pomarańczy.

Informacje o Confit z pomarańczy z sorbetem z wina

  • Zastrzyk witamin

    Zastrzyk witamin

    pomocą łyżeczki nakładamy masę i układamy na blasze w sporych odstępach. Pieczemy na środkowej półce na złoty kolor przez 15-20 minut. Zdejmujemy z blachy i studzimy na kratce 10 minut. Confit z pomarańczy z sorbetem z wina Confit: 6 małych pomarańczy