Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Wykwintna rolada z żurawiną

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Wykwintna rolada z żurawiną - składniki:
Wykwintna rolada z żurawiną - sposób przygotowania: Żurawiny płuczemy, osączamy, wsypujemy do miski, po czym skrapiamy winiakiem i odstawiamy. Umyte i osuszone mięso nacinamy w połowie grubości tak, by można je było "otworzyć" jak książkę. Na stępnie rozbijamy je (ostrożnie, by nie uszkodzić mięsa), formując płat grubości około 1,5 cm. Ścinamy brzegi tak, by powstał prostokąt o wymiarach około 15 x 20 cm. Układamy go na arkuszu folii aluminiowej posmarowanym oliwą. Odcięte skrawki mięsa miksujemy z jajkiem, śmietanką i przyprawami. Dodajemy nasączone winiakiem żurawiny, orzeszki pistacjowe i pokruszony ser pleśniowy. Rozsmarowujemy farsz na płacie mięsa, zostawiając wzdłuż brzegów wolne marginesy. Zwijamy ściśle roladę, zaczynając od dłuższego brzegu. Następnie szczelnie owijamy ją folią, po czym skręcamy końce folii i zaciskamy (np. paskami do zamykania rękawów do pieczenia). Tak przygotowaną roladę wkładamy do głębokiej brytfanki z gorącą wodą (powinna sięgać do połowy wysokości rolady) i wstawiamy do nagrzanego do 150°C piekarnika. Pieczemy 50 minut. Upieczoną roladę studzimy, a następnie kroimy na plastry. Podajemy z żurawiną.