Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Barszcz czerwony

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (21 głosów)

Barszcz czerwony - składniki:
Barszcz czerwony - sposób przygotowania: Robimy zakwas: Buraki obieramy i kroimy w plastry. Wkładamy do litrowego słoika, dodając przyprawy i pokruszony chleb. Zalewamy 3 szklankami przegotowanej, ciepłej wody i odstawiamy na 3-4 dni. Robimy czysty barszcz: Buraki obieramy i tniemy na plastry. Układamy w garnku, dodajemy obrane, pokrojone w ćwiartki jabłko, seler, pokrojony w słupki czosnek. Wlewamy 2-3 szklanki wody i gotujemy na małym ogniu godzinę. Dodajemy zakwas, zagotowujemy. Przykrywamy, odstawiamy na kilka godzin. Przecedzamy i podgrzewamy.

Informacje o Barszcz czerwony

  • Barszcz czerwony, barszcz wigilijny - poznaj sprawdzone przepisy

    <strong>Barszcz</strong> <strong>czerwony</strong>, barszcz wigilijny - poznaj sprawdzone przepisy

    Barszcz czerwony – przysmak wielu europejskich kuchni Czerwony barszcz to charakterystyczna słodkawo-kwaśna zupa popularna w wielu kuchniach europejskich. I mimo że danie to kojarzy się wielu z nas głównie z Wigilią Bożego Narodzenia, nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotowywać je także

  • Zakwas na barszcz - wcale nie taki trudny

    Zakwas na barszcz - wcale nie taki trudny

    : Zakwas na barszcz Zakwas na barszcz czerwony Postny barszcz wigilijny

  • Najlepsze przysmaki na święta - tylko z Winiary!

    Najlepsze przysmaki na święta - tylko z Winiary!

    Barszcz czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY – unikalna kompozycja polskich buraków, czosnku, cebuli, ziół, przypraw i innych składników gwarantuje doskonały smak, idealne doprawienie i intensywny kolor świątecznego barszczu. Z nim tradycyjna, wigilijna zupa zawsze się udaje i jest pyszna! Cena

  • 12 potraw, bez których nie mogą odbyć się Święta

    12 potraw, bez których nie mogą odbyć się Święta

    Zupy wigilijne Tradycyjny barszcz czerwony z grzybami i suszonymi śliwkami Nic tak nie dodaje świątecznego klimatu, jak barszcz czerwony. Aby jednak nieco odejść od tradycyjnego smaku warto dodać do niego suszone śliwki, które

  • Szczecińskie paszteciki prostsze niż kiedykolwiek

    Szczecińskie paszteciki prostsze niż kiedykolwiek

    Składniki:- Pasztetowa z Borowikami firmy Gzella 2 szt.- mąka pszenna 1/2 kg- mleko 250ml- drożdże 30g- cukier 1 płaska łyżeczka- jajko 1 szt.- żółtka jaj 2 szt.- sól 1/4 łyżeczki- masło 1 łyżka- ser żółty 150g - olej rzepakowy do smażenia Wykonanie:Z letniego mleka, 100g mąki, drożdży i cukru zrobi

  • Zalewajka babci Dziuni [przepis]

    Zalewajka babci Dziuni [przepis]

    Sezonowo i z pieprzem Babcia urodziła się i wychowała na ziemi radomszczańskiej w centralnej Polsce. Na wsi, w raczej biednej rodzinie. Do dziś prowadzi skromne życie, czego wyrazem jest również jej kuchnia. Używa podstawowych, lokalnych i sezonowych s

  • Wielki Gościniec Litewski - reaktywacja

    Wielki Gościniec Litewski - reaktywacja

    Na planie zdjęciowym, jak zwykle, prace wre od bardzo bladego o tej porze roku świtu. Jednak mimo burego koszmaru za oknem, ekipie "Rancza" ślina cieknie brodą do samych kolan, a miłe podniecenie narasta, jak tylko wtedy, kiedy na stołach pojawiają się dania niezwykłe.

  • Boże Narodzenie od kuchni, czyli świąteczny przybornik 2017

    Boże Narodzenie od kuchni, czyli świąteczny przybornik 2017

    kompozycja suszonych ziół i przypraw, m.in. tymianku, rozmarynu, papryki, czosnku, pieprzu i oregano. Dzięki tak bogatej kompozycji nada świątecznym pieczeniom czy polędwiczkom smakowitości i soczystości. Barszcz czerwony Knorr / Barszcz czerwony z grzybami Knorr Aromatyczny, pachnący przyprawami, o