Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Delikatna zupa czosnkowa

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Delikatna zupa czosnkowa - składniki:
  • 1 l osolonej wody
  • 5-8 obranych ząbków czosnku
  • mała garść listków świeżej szałwii
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 1 liść laurowy
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 4 małe kromki wiejskiego chleba (skropionego oliwą a następnie zgrillowanego i natartego czosnkiem)
  • 20 g żółtego sera
  • oliwa
Delikatna zupa czosnkowa - sposób przygotowania: Do osolonej wody wrzucamy czosnek, zioła, doprawiamy solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia; czosnek ma się ugotować, ale pozostać jędrny. Przecedzamy wywar przez sito, zachowując w całości ząbki czosnku. Podgrzewamy wywar z ząbkami czosnku. Na talerzach układamy kromki zgrillowanego chleba. Posypujemy je startym serem, skrapiamy oliwą, zalewamy gorącym wywarem i podajemy. Rada: W dialekcie prowansalskim zupa ta nazywa się l'aigo boulido, czyli wrząca woda. Jest prosta i szybka - przygotujesz ją ze składników, które zawsze są w domu.